Dosta im je “neadekvatnih rješenja”: EU planira raditi vlastite borbene bespilotne letjelice

Njemačka, Francuska i Italija planiraju progurati planove za borbenu bespilotnu letjelicu, koja bi se proizvodila u Europi.

Njemačka ministrica obrane Katrin Suder rekla je zastupnicima njemačkog parlamenta da se tri navedene zemlje nadaju potpisivanju ugovora, kojim bi se pokrenuo plan projekta europske bespilotne letjelice kasnije 2015. godine.

Istovremeno će biti napravljena i studija o tome kako bi ta borbena bespilotna letjelica trebala izgledati. Europske zemlje žele napraviti borbeni dron srednje veličine, koji bi bio sposoban nositi naoružanje i koji bi bio spreman za djelovanje do 2025 godine.

Do tog vremena, europske zemlje pa tako i Njemačka, iznajmljivat će ili kupovati borbene dronove američke ili izraelske proizvodnje.

Njemačka već koristi izraelski dron “Heron 1”, ali su ti dronovi premali za nošenje naoružanja. Njemačka je proteklog tjedna produžila ugovor za iznamljivanje istih s Izraelom.

Šef Zelenih u njemačkom parlamentu, Tobias Linder, doveo je u pitanje stvarnu potrebu takvog projekta. “Ministarstvo treba pojasniti da projekt europske bespilotne letjelice nije samo politika kojom se podupire vojna industrija te zašto su rješenja koja se mogu naći na tržištu neadekvatna”, obrazložio je Linder.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...