Egipćani su voljeli pivo: Prije 5000 godina radili ga u Izraelu

Pivo je bilo nacionalno egipatsko piće, a pivovara otkrivena u Tel Avivu jedna je od najstarijih i prvi dokaz postojanja staroegipatske zajednice na području Tel Aviva.

Na velikom arheološkom nalazištu staroegipatskog naselja pokraj modernih građevina izraelskog Tel Aviva istraživači su naišli na elemente nečega što ih je potpuno iznenadilo.

– Između tisuća posuda i ostataka keramike iz tog razdoblja pronašli smo nešto specifično, posude koje su stari Egipćani koristili za proizvodnju piva: možemo reći da je riječ o pivovari staroj pet tisuća godina – izjavio je voditelj arheološkog nalazišta Diego Barkan.

Dodao je kako je pivo bilo nacionalno egipatsko piće koje se konzumiralo s kruhom. – Egipćani tog vremena (3500.-3000. prije Krista) proizvodili su pivo od ječma i vode puštajući ga da fermentira na suncu i dodavali različite vrste voća kako bi dobili razne okuse, a konzumirali su ga svi, mladi i stari, bogati i siromašni – objašnjava Barkan.

Ovo otkriće, osim što je riječ o jednoj od najstarijih pivovara na svijetu, prvi je dokaz postojanja staroegipatske zajednice na području Tel Aviva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...