Cestitka_Uskrs

Ekstremisti oteli tužitelja i uperili mu pištolj u glavu

Ekstremno lijeva Revolucionarna narodna oslobodilačka stranka – Front (DHKP-C) uzela je za taoca javnog tužitelja Mehmeta Selima Kirnaza u njegovu uredu u Istanbulu. Na svojoj Internet stranici prijete da će ga ubiti, a ozbiljnosti njihovih prijetnji govori i fotografija na kojoj se vidi tužitelj s pištoljem prislonjenim na glavu.

Neimenovani izvor je potvrdio da je napadač ili više njih, ušao u Kirnazov ured na šestom katu zgrade Suda u Istanbulu i zarobili ga.

Prethodno su oružjem prijetili i iz ureda udaljili Kirnazovog administrativnog suradnika, javlja agencija Anadolija.

Zgrada je evakuirana, a policija je poduzela maksimalne mjere sigurnosti i pokrenula operaciju oslobađanja zarobljenog tužitelja. U operaciju su uključeni i timovi Odjela za borbu protiv terorizma i pregovarački tim Specijalne policije u Istanbulu.

Riječ je o tužitelju iz Odjela istanbulskog tužiteljstva koji vodi istragu o smrti Berkina Elvana, mladića koji je stradao tokom incidenata za vrijeme prosvjeda u istanbulskom Gezi parku u lipnju 2013. godine.

Ekstremisti su poručili preko svoje internet stranice da žele da policijski službenici koji su odgovorni za smrt mladog prosvjednika javno preko televizijskog etera priznaju svoju krivicu, također traže da se odbace optužbe protiv prosvjednika koji su bili s ubijenim mladićem na demonstracijama. AFP prenosi pisanje turskih medija da je grupa dala tužitelju rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da priopći identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubojstva Elvana, ili će biti ubijen.

Povodom talačke krize turski premijer Ahmet Davutoglu sastao se s aktualnim i bivšim ministrima unutarnjih poslova i pravosuđa u prostorijama vladajuće konzervativne Stranke pravde i razvoje (AK Partija) u njihovu sjedištu u Ankari.

Ekstremno lijeva DHKP-C nalazi se na popisu terorističkih organizacija SAD-a, EU-a i Turske.

Oni su stajali iza samoubilačkog bombaškog napada na američko veleposlanstvo u Turskoj 2013. godine. U 2001. godini dvojica policajaca i jedan australski turist su poginuli u napadu kojeg su izveli aktivisti spomenute organizacije u središtu Istanbula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...