EU (opet) steže obruč oko Googlea

Google i EU već neko vrijeme se ne uspijevaju nagoditi oko pitanja regulacije i potencijalnog monopolskog položaja koji kompanija iz Mountain Viewa ima u Europi. Ipak, EU regulatorna tijela će sada zauzeti još tvrđi stav, zahvaljujući tome što su procurili dokumenti FTC-a vezani za moguću protumonopolsku tužbu u SAD-u. Kako prenose mediji, FTC i Google čine sve kako bi se smanjila šteta zbog dokumentacije koja nije smjela ugledati svjetlo dana.

‘Novi dokazni materijal je ključan i nije mogao doći u bolje vrijeme’, izjavio je Ramon Tremosa. Ovaj europarlamentarac je ranije bio potpisnik rezolucije u kojoj se tražilo ‘rastavljanje’ Googlea zbog monopolskog položaja. Američko tijelo FTC je navodno imalo dobar slučaj protiv Googleovog monopola, koji se nije iskoristio do kraja – ‘misteriozno se usuglasivši s određenim izmjenama u poslovanju kompanije’, piše Paul Thurrott.

Istraga EU regulatornih tijela je pronašla identične probleme u funkcioniranju Googlea kao kompanije kao i FTC, a posebno u segmentu pretraživanja. Joaquin Almunia je vodio višegodišnje pregovore i istrage vezane uz američkog oglašivačkog diva, no konačno rješenje još nije postignuto. Nasljednica Almunijine pozicije, Margrethe Vestager, obećala je kako će na nju manje utjecaja imati vanjski faktori te da situacija mora biti dovršena za zaštitu potrošača u EU.

FTC i Google smatraju kako mediji nisu u pravu kada govore o tome da su pronađeni finalni dokazi za monopolsko ponašanje kompanije iz Mountain Viewa. Vestager će trebati neko vrijeme da formira vlastitu poziciju o cijelom slučaju, a onda se očekuju službena priopćenja. U međuvremenu, Google smatra da je FTC istraga dovršena prije dvije godine te da korisnici danas imaju više izbora no ikad prije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...