Evo koje promjene nam donosi ljetno računanje vremena

Ljetno računanje vremena počinje sutra, odnosno noćas u 2 sata, pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo.

Primjenom ljetnog računanja vremena, koje počinje u nedjelju u 2 sata ujutro, vozači preko dana neće morati na svojim automobilima paliti svjetla, dok će se struja po nižoj tarifi, umjesto od 21 do 7 sati, obračunavati od 22 do 8 sati.

Hrvatski autoklub (HAK) podsjeća da uvođenjem ljetnog računanja vremena prestaje obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim svjetlima. Na vozilima ipak moraju biti uključena dnevna svjetla u uvjetima smanjene vidljivosti, bez obzira na ljetno računanje vremena.

Iako tijekom ‘ljetnog vremena’ zbog ugašenih dnevnih svjetala vozači automobila neće riskirati novčanu kaznu, policija ih upozorava da dolaskom ljepših vremena dodatno vode računa o biciklistima i motociklistima, koji se s proljećem češće nalaze na cestama.

Na te najranjivije kategorije sudionika u prometu, vozači automobila bi posebice morali pripaziti prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja.

Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa, policija dodatno podsjeća na obavezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene zaštitne kacige.

Kad je riječ ‘ljetnom vremenu’ jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat naprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje.

Do toga zaključaka stručnjaci su došli analizirajući podatke o primanju pacijenata u bolnice u Michiganu. Proučavali su primitke prije promjene na ljetno računanje vremena i one u ponedjeljak nakon toga i tako četiri godine zaredom.

Do srčanih udara općenito najviše dolazi ponedjeljkom, vjerojatno zbog stresa uzrokovanog početkom novog radnog tjedna i s time povezanim promjenama u obrascu spavanja, rekao je voditelj istraživanja, kardiolog Amneet Sandhu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...