Forum žena iz GO SDP-a Zadar: ˝I žene zaslužuju svoje ulice˝

Forum žena iz GO SDP-a Zadar i ove je godine odlučio prigodno obilježiti Dan Žena. Njime je ženski dio zadarske oporbe htio ukazati na ulogu i položaj žene u današnjem društvu, ali i tijekom povijesti. Ove godine naglasak je stavljen na mali broj ulica u Zadru koje nose imena velikih Žena. Od 750 ulica samo njih 28 nosi ženska imena. Svoju akciju ˝I žene zaslužuju svoje ulice˝ započeli su simbolično u Ulici Marije Jurić Zagorke.

– Danas obilježavamo ovaj dan u znak sjećanja svih žena koje su kroz povijest sudjelovale, ali i one koje danas aktivno sudjeluju u stvaranju društvenih i kulturoloških vrijednosti. Danas smo se okupili ovdje u Ulici Marije Jurić Zagorke, hrvatske književnice i prve hrvatske profesionalne novinarke koja se borila protiv diskriminacije i za ravnopravnost žena. Najviše nas smeta što je u Zadru jako malo ulica koje nose imena velikih žena. Smatramo kako u Zadru postoji nekoliko žena koje zaslužuju svoju ulicu, poput poznate zadarske glumice Asje Kisić, a da ne govorimo o ženama iz Domovinskog rata koje također zaslužuju svoju ulicu, kazala je Vedrana Mišković, potpredsjednica Foruma Žena GO SDP-a Zadar.

– Žene zaslužuju vlastite priče; radnice koje rade, a ne primaju plaću, nezaposlene i potplaćene žene, zlostavljane i marginalizirane, snažne žene na rukovodećim položajima, žene u znanosti, kulturi, obrazovanju, u politici i poduzetništvu. Samo zajedničkim naporima, solidarne i  ujedinjene u težnji da budemo ravnopravne, možemo ostvariti bolji položaj u društvu, poručuju iz  Foruma žena GO SDP-a Zadar.

Ove je godine izborena značajna bitka izglasavanjem Zakona o izboru zastupnika i zastupnica u Hrvatski sabor kojim se osigurava prisutnost žena na izbornim listama od 40%.

– Poziv je to i odgovornost za sve žene koje biraju i koje će biti birane, jer nema moderne demokracije ni ravnopravnosti spolova ako žene ne mogu jednakopravno odlučivati s muškarcima o stvarima koje se tiču svih nas. Vrijeme je da snažno i odlučno krenemo u stvaranje boljeg društva, kazala je Irena Dragić iz SDP-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...