Grad Zadar uspostavlja bratske odnose s najvećim gradom države Wisconsin

Gradsko vijeće Zadra na idućoj sjednici trebalo bi donijeti odluku o uspostavi prijateljske suradnje s Milwaukee-em, gradom savezne države Wisconsin. Nakon dobivanja suglasnosti vijeća, sljedeći korak u proceduri bratimljenja/odnosno uspostave partnerskih odnosa po principu ˝Sister Cities Internationala˝ je potpisivanje Sporazuma o suradnji od strane gradonačelnika obaju gradova.

Inicijativa je potekla od Saveza hrvatskih društava iz Milwaukeea, koja je formalni predlagatelj rezolucije,  uz podršku generalne konzulice RH u Chicagu, dr. Jelene Grčić-Polić. Inače Grad Milwaukee taj prijedlog usvojio je 25. studenog prošle godine, kada je ˝Rezoluciju o uspostavi sestrinskih odnosa između Grada Milwaukeeja i Grada Zadra˝ sponzorirao njihov vijećnik Michael J. Murphy.

Milwaukee je najveći grad u državi Wisconsin, nalazi se na obali jezera Michigan, gospodarski je veoma razvijen. Dom je druge po veličini američke pivovare Miller Coors koja proizvodi Miller Lite, Coors Lite te Blue Moon. Milwaukee je dom i još jedne jako poznate tvornice – Harley Davidson.

Najpoznatija sportska momčad je ona košarkaška – Milwaukee Bucks. Za njih su igrali i Toni Kukoč, Damir Markota te Roko Leni Ukić.

Danas u Milwaukeeju postoji brojna, dobro razvijena hrvatska zajednica, aktivne su dvije hrvatske crkve, značajan nogometni klub, koji ima i svoje povijesno značenje i osnovan je veliki Hrvatski park u kojem se održavanju različite proslave i festivali.  Tijekom dvadesetog stoljeća u Milwaukeeju je svoje povjereništvo imao hrvatski iseljenički list Radnička obrana.

Podsjetimo, Zadar već ima bratske odnose s Gradom Reggio Emilia iz Italije, Romans  iz Francuske, Fürstenfeldbruck iz Njemačke, Székesfehérvár iz Mađarske, Padovom iz Italije, Iquique iz Čilea te Dundeea iz Škotske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...