Gubitak intimnosti: Svaki peti bračni par više se ne ljubi

Često se rutinu u braku povezuje s učestalosti seksualnih odnosa, no to je nešto što se zapravo povezuje s procesom starenja i prirodnim smanjenjem libida. Veći problem je nedostatak svakodnevnih nježnosti, a posljedica toga je gubitak intimnosti, naglašavaju bračni terapeuti.

Oko pet posto parova starijih od 45 godina izmijene više od 30 poljubaca u tjednu – što čini prosjek od pet poljubaca na dan, no takvi su romantični parovi u manjini. I među onim najmlađim parovima u dobi od 18 do 24 godine, većina se ljubi 10-ak puta na tjedan. Porazan podatak je da se u svim dobnim skupinama oko petina parova uopće ne ljubi, pokazuju studije.

Najčešće se s vremenom parovi prestaju ljubiti s jezikom, što je nekoć bila aktivnost u kojoj su uživali, ili se pak takvo ljubljenje vezuje isključivo uz seks.

Ljubljenje je intimnije od seksa

U adolescenciji, ljubljenje se najčešće ne doživljava kao nešto intimno – već je prije sredstvo istraživanja seksualnosti. Tada i muškarci i žene imaju najveći broj partnera za ljubljenje, no s vremenom pravi francuski poljubac postaje ultimativni dokaz bliskosti. Studije pokazuju da su parovi koji se češće ljube zadovoljniji odnosom, ali i zadovoljniji s količinom strasti u njemu.

U braku je cilj seksa orgazam, a ne intimnost

Velik broj parova nakon duljeg bračnog staža prakticiraju samo brzinske puse, a poljupci s jezikom rezervirani su samo za seks i uvertiru u njega. Žene su te koje se češće žale na manjak poljubaca te tvrde kako muževi to doživljavaju isključivo kao predigru. Zbog toga ne mogu niti inzistirati na poljupcima, ako u startu ne žele seks.

Ponekad se želja javlja tek nakon ljubljenja

S druge strane, što je manje poljubaca – manje je i seksa. Zbog toga se savjetuje partnerima uviđanje uzročno-posljedičnih veza manjka intimnosti, odnosno utjecaj sitnih i svakodnevnih nježnosti na održavanje fizičke i seksualne želje. Dobar seks u braku nije rezultat rasporeda i same učestalosti, već osjećaja bliskosti i održavanja strasti, koja se zbog rutine i manjka angažmana lako izgubi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...