Hrvatska gubi rat protiv narko-industrije

Saborski su zastupnici u petak podržali izvješće o provedbi Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droge u 2013., ali i upozorili da je riječ o zastarjelim podacima, da se svakodnevno pojavljuju nove droge, da je moguće legalno nabaviti mnoge psihotropne tvari te da država gubi rat protiv narko-industrije.

Izvješće kvalitetnim smatra i nezavisni Damir Kajin, no upozorava da se prošle godine u svijetu pojavio 81, a u Hrvatskoj 12 novih opijata. Neistinitim je nazvao podatak da je proizvodnja sintetskih droga u Hrvatskoj neisplativa te da nema ilegalnih takvih laboratorija.

Sunčana Glavak (HDZ) upozorava da se mnoge psihotropne tvari mogu nabaviti legalno internetom ili u smart shopovima te da ih ne mogu prepoznati ni obitelji ni javnost ni stručnjaci. “Sustav ne može biti brz koliko je inovativna industrija droge”, kazala je Glavak.

SDP-ov Željko Jovanović uzvratio je da prepoznavanje novih droga nije nužno da bi roditelji zaštitili djecu od ovisnosti. “Ako on dođe kući i roditelji vide da je pijan, nije bitno je li pio pivo, vino ili viski, nego da je pijan”, kazao je Jovanović, naglasivši kako je nužno da roditelji prate ponašanje svoje djece.

Roditelji u Slavoniji djecu uče kuhati čaj od maka?!

Upozorio je i da je hrvatsko društvo pretolerantno prema alkoholizmu, koji razara obitelji. Naveo je da se po stanovniku godišnje troši 12,8 litara čistog alkohola, po čemu je Hrvatska iznad europskog prosjeka.

I zastupnik Mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas upozorava da problem nisu samo novi opijati.

“Kod nas u Slavoniji i Baranji polako uzimaju maha stari opijati, roditelji se polako zbog neimaštine koja tamo vlada okreću starim navikama koje su naučili od svojih djedova i svojih baka pa onda mlade majke kuhaju čaj od maka ili da bi se dijete umirilo uslijed bolova, plača itd. Malo kruha se umoči u rakiju pa onda dijete bolje spava”, tvrdi Juhas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...