Hrvatski karatisti ipak otputovali na EP: Među njima i Danil Domjoni

Hrvatske karatistice i karatisti stigli su u Istanbul, gdje ih od četvrtka do nedjelje očekuje nastup na jubilarnom, 50. Europskom prvenstvu.

Unatoč činjenici što se još krajem prošlog tjedna nije sa sigurnošću znalo hoće li uopće otići na to natjecanje, najbolja hrvatska karate vrsta prema predviđenom je rasporedu doputovala u Tursku, jer je Hrvatski olimpijski odbor u međuvremenu uplatio sredstava za prethodnu akciju.

Hrvatske boje tijekom četverodnevnog prvenstva Starog kontinenta branit će 24 reprezentativca. U katama pojedinačno bit će to Vlatka Kiuk i Ivan Ermenc, a osim njih nastupit će Mihaela Petrović i Petra Krivičić u ekipnoj ženskoj, te Franjo Maškarin i Damjan Padovan u muškoj konkurenciji, predvođeni izbornikom Tihomirom Grgićem.

Pojedinačne nastupe po kategorijama izborili su osvajači naslova s nedavno održanog seniorskog Prvenstva Hrvatske u Zagrebu: Boran Berak (-60 kg), Danil Domdjoni (-67 kg), Goran Lučin (-75 kg), Ivan Kvesić (-84 kg), Anđelo Kvesić (+84 kg). Isti je kriterij bio i za pojedinačni nastup karatistica, a to su pravo izborili Monika Berulec (-50 kg), Jelena Kovačević (-55 kg), Ana Lenard (-61 kg), Ivona Tubić (-68 kg) i Maša Martinović (+68 kg).

Osim Ivone Tubić, članice hrvatske ženske reprezentacije u borbama za ekipno nadmetanje su Ana-Marija Bujas Čelan, Azra Saleš i Ivana Bebek, izbornik je i ovoga puta Dragutin Galina. Mušku selekciju u borbama čine Ivan i Anđelo Kvesić, Ante Mrvičić, Zvonimir Živković, Ivan Blažičević, Alan Šurbek i Dejan Aleksić predvođeni izbornikom Fedorom Nalisom.

Na prošlom EP-u u finskom Tampereu Hrvatska je osvojila pet medalja. Ana Lenard postala je europska prvakinja u kategoriji do 61 kg, a do 68 kg Ivona Tubić bila je brončana. Isti je učinak bio ženske reprezentacije u borbama, te muške i ženske vrste u katama.

Jesenas sa Svjetskog prvenstva u Bremenu hrvatska reprezentacija vratila se bez odličja. Nakon toga su uslijedili vrlo dobri rezultati na raznim međunarodnim natjecanjima, prije svega na prestižnim turnirima Svjetske Premier lige i prvenstvu Balkana. Naši karatisti će na EP-u u Turskoj imati i dodatni motiv, jer plasman do zaključno petog mjesta ekipno, odnosno šestog mjesta pojedinačno, donosi plasman na prve Europske igre u lipnju u Bakuu.

Na Europskom prvenstvu u Istanbulu očekuje se nastup oko 450 natjecatelja iz 47 zemalja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...