Irena Devčić: “Ukoliko želimo da nam grad bude ljepši preko noći, u tome onda financijski mora sudjelovati i Grad!”

Na današnjoj konferenciji za novinare zadarski HSS-ovci su se pobunili protiv načina na koji se pokušava prisiliti ugostitelje na Poluotoku da dan uoči početka sezone tipiziraju i standardiziraju ugostiteljski mobilijar. Iako pozdravljaju ideju tipizacije i standardizacije s ciljem poboljšanja izgleda našega grada neshvatljivo im je da se ovakvi propisi donose u vrijeme kada su više-manje svi ugostitelji već nabavili opremu za svoje lokale.

– Ovih dana ugostitelji potpisuju ugovore s Gradom o korištenju terasa. Čujemo kako dogradonačelnik Vrančić govori da se radi o sitnim troškovima te da su odluke o tipizaciji ugostiteljskog mobilijara donijeli još prije nekoliko mjeseci. Moram podsjetiti kako se ovoj temi tek nešto ozbiljnije pričalo na jednom kolegiju gradonačelnika u rujnu prošle godine kada je bilo rečeno da se rješenje mora donijeti do kraja siječnja ove godine, a ono se donosi u ožujku, doslovno preko noći uoči samog početka turističke sezone. Pitamo se da li za gradonačelnika i njegove pročelnike sezona počinje 1. travnja ili 1. srpnja, vjerojatno ovo drugo jer smatraju kako ugostitelji imaju dovoljno vremena za pripremiti se. Nije istina da se radi o sitnim troškovima kako spominje dogradonačelnik Vrančić, radi se o troškovima do 20.000 kuna, ovisno o veličini ugostiteljskog objekta, istaknula je Irena Devčić, predsjednica Gradske organizacije HSS-a.

Caffe bar Kult, Dišpet, terasa

HSS-ovci su na ovoj konferenciji za novinare istaknuli kako vrijednost prebrendiranja jednog suncobrana iznosi od 2.000 do 3.500 kuna plus PDV.

– Donesena je odluka o prebrendiranju, bez vremenskog roka u kojem bi se navedena realizirala. Smatramo kako Grad mora pomoći ugostiteljima sufinanciranjem prebrendiranja i nabavke novog mobilijara kao što je to još 2012. godine učinila Crikvenica koja je svojim ugostiteljima poklonila suncobrane. Predsjednik Obrtničke komore, Stipe Knežević potvrdio je naše sumnje kada je kazao da ugostitelji za izvršenje ove odluke nemaju ni novaca, ali ni vremena. Naime, većina ugostitelja koristi  sponzorirane suncobrane koji su nabavljeni još koncem prošle godine. Sada sva ta oprema stoji u skladištima i neće  biti upotrijebljena. Ugostiteljske terase trebale bi poprimiti drugačije vizure u idućih mjesec dana jer inspektori već obilaze ugostitelje te prijete kaznama. Vjerujem da se u proračunu Grada Zadra može naći 100.000 kuna da se pomogne ugostiteljima pa da dobijemo izgled grada kakav želimo. To bi, vjerujem, zadovoljilo svih. Naime, ukoliko želimo da nam grad bude ljepši preko noći, u tome svakako onda mora sudjelovati i Grad, zaključila je Devčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...