Izgradnja šetnice u Jazinama ne predstavlja opasnost za gubitak škvera

Nastavak uređenja šetnice u Jazinama i to na dijelu dosadašnjeg škvera – bila je tema jučerašnje emisije “Pregrijavanja” u programu Radio Zadra. Iako na prvu, gradnja šetnice zvuči kao ukidanje škvera – to opovrgava ravnatelj županijske Lučke uprave Marinko Slavić, a ni kalafati se ne protive uređenju.

Stari drveni kavaleti, miris spaljenoga katrana, brusilice na sve strane, radi se punom parom na nekoliko drvenih brodova. Tako je jutros izgledao zadarski škver za male brodove u Jazinama. Susrećemo jednog od zadnjih kalafata. Pitamo ga jeli protiv gradnje šetnice kojom će se – kako se pribojavaju neki Zadrani, izgubiti ova draž, starine, meditarana kakav je nekad bio.

– Neka se radi, neka se prikladno napravi i šetnica i dizalica za izvlačenje brodova.Neka bude ljepše ali neka škver ostane. To se sve može urediti da to bude moderno, ali neka škver ostane. To je tradicija koja se ne smije uništiti, kazao je za Radio Zadar jedan od kalafata.

Inače riječ je o projektu nastavaka uređenja šetnice u Jazinama koji je završen ispred veslačkog kluba, ističe ravnatelj županijske Lučke uprave Marinko Slavić, dodajući kako škver ostaje.

Ma kakvi, da škver odlazi, to nikada nitko nije rekao, ističe ravnatelj Slavić. Tu će se urediti šetnica i vezovi za brodove, a zadržat će se dosadašnji škver u cijeloj svojoj funkciji kakva je bila i do sada. I tu imamo apsolutnu podršku građana, rekao je ravnatelj Slavić.

Kada će početi radovi još nije poznato, no kalafati u škveru nemaju ništa protiv uređenju šetnice. Dobit će novu dizalicu, radit će lakše i modernije, a građani će moći i pogledati kako izgleda jedan od zadnjih starih zanata na Jadranu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...