Jedini pećinski park u Hrvatskoj otvoren za posjetitelje

S dolaskom proljeća, kao i svake godine, Pećinski park Grabovača na obali rijeke Like otvara svoja vrata za svakodnevne obilaske parka i špilje Samograd.

Bez imalo šale, od 1. travnja Javna ustanova Pećinski park Grabovača, u kojoj se nalazi čak četvrtina od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj i neprocjenjivo bogatastvo podzemnih krških oblika, otvorena je za posjetitelje. Do ovogodišnjeg otvaranja, zaposlenici lokacije omiljene za školske izlete, ali i nezaobilaznog odredišta turista koji prolaze Likom, nisu mirovali.

– Ovu smo godinu započeli sa mnoštvom projekata koje smo poslali na natječaje i nadamo se pozitivnom ishodu. Njima želimo ulagati u razvoj parka, upoznati posjetitelje s neprocjenjivom prirodnom baštinom koja ovdje postoji, raditi na monitoringu populacije šišmiša na području parka, a odlučili smo se i za vrlo zanimljiv projekt “Bat friendly vrata” kojim želimo postaviti vrata na ulaze špilja, kako bi se onemogućilo unošenje smeća, a s druge strane omogućio nesmetan ulaz i izlaz šišmiša, istaknula je ravnateljica JU Katarina Milković.

Park Grabovača

U provedbi su i dva europska  projekta, a jedan od njih u Liku će dovesti  čak 10 volontera iz Francuske koji će pomagati djelatnicima Pećinskog parka u svakodnevnim aktivnostima. Vrijedni volonteri će i za djecu osnovnoškolskog  i srednjoškolskog uzrasta održavati besplatne dvosatne tečajeve francuskog jezika, pa će tako dobrobiti ovog projekta osjetiti i oni najmlađi, uvijek željni znanja.

Grabovača tako postaje jedina Javna ustanova u Hrvatskoj koja trenutno provodi volonterski projekt, a jedan od bitnih ciljeva je i popularizacija volonterskog turizma, dosad slabo prepoznate grane turizma na našem području, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

Osim otvorenja priprema se i akcija “Sat za planet zemlju” koja će 27. ožujka u Perušiću na inicijativu Parka dobiti dodatnu dimenziju. „I ove godine dati ćemo svoj doprinos međunarodnoj manifestaciji Sat za planet Zemlju. Naša je želja u projekt uključiti naše najvrjednije blago – djecu i zato ćemo organizirati okrugli stol u Osnovnoj školi Perušić na temu “Odrasli, slušajte i nas!”. Djeca će postavljati pitanja osobama koje su zadužene za razvoj Općine i Županije, a razgovor će zasigurno  biti od obostrane koristi“. dodala je ravnateljica ustanove koju mnogi nazivaju i rajom za speleoturizam.

Čarobni svijet podzemlja pećinskog parka Grabovača od 1.travnja možete razgledati svakog dana, uključujući i vikende.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...