Cestitka_Uskrs

Još jedan šah-mat ODO-u: Izvanraspravno vijeće Županijskog suda zbog “nepismenosti” odbilo žalbu Marijane Stipić i Branke Rukavine

Županijski sud u Zadru odbacio je žalbu ODO-a i potvrdio odluku suca istrage Borisa Radmana koji je ukinuo rješenje ODO-a o provođenju istrage protiv gradskog vijećnika Akcije mladih, Marka Pupića Bakrača. Podsjetimo, istragu je ODO pokušao pokrenuti zbog incidenta iz listopada 2014. godine, kada je Pupić Bakrač odbio napustiti govornicu na sjednici Gradskog vijeća iz protesta jer na dnevni red nije uvršteno pitanje preimenovanja Široke ulice u Kalelargu. Pupića Bakrača, najprije su zaštitari na silu odvlačili s govornice, a potom se umiješala i policija.

Sada kada je u potpunosti jasno da ne postoji osnova niti za provođenje istrage protiv mene, a kamoli za kazneni progon nadam se da će ODO s istim žarom i ustrajnošću kojim je radio na mom slučaju napokon početi obrađivati kaznene prijave koje sam podnio u istom predmetu. Bilo kako bilo DORH i Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana kontinuirano i detaljno obavještavamo o radu institucija u Zadru među ostalima i državnog odvjetništva još od vremena kada je njime rukovodio Ivan Galović. Izgleda da je napokon sazrelo vrijeme da se istraže veze zadarske političko-kriminalne hobotnice s pojedincima unutar sustava budući da smo Ante Rubeša, Marijana Botić i ja pozvani na razgovor u Zagreb, sjedište DORH-a 26. ožujka 2015. godine u 14 sati po tom pitanju.
Žalosno je da već toliko dugo vremena ovdje u Zadru nitko nema snage, hrabrosti ni volje za odmotavanje tog kriminalnog klupka već se sve značajnije istrage moraju voditi iz Zagreba, zaključio je Pupić Bakrač.

Županijski sud u izvanraspravnom vijeću sastavljenom od sudaca, predsjednice vijeća, Enke Moković, Marijana Bitange i Hrvoja Viskovića kao kao članova vijeća riješio je da se odbija žalba Općinskog državnog odvjetništva (ODO) u Zadru protiv rješenja suca istrage, Borisa Radmana, kao neosnovana.

U obrazloženju rješenja navodi se da je ODO u žalbi istaknuo kako  rješenje suca istrage nije zakonito osnovano te su predložili da se pobijano rješenje preinači na način da vijeće žalbu okrivljenika odbije kao neosnovanu i potvrdi državnoodvjetničko rješenje o istrazi.

Izvanraspravno vijeće prihvatilo je argumentaciju rješenja suca istrage po kojoj činjenični opis rješenja o provedbi istrage mora biti jasan tako da se iz istog posve jasno i neupitno razlučuje svaka radnja odnosno esencija počinjenog djela od strane određene osobe.

Protivno navedenom rješenju o provođenju istrage ne udovoljava citiranim standardima iz pobijane odluke suca istrage, poglavito u svom završnom dijelu gdje se nakon riječi ” … odgurnuo Ante Rubeša …”, rabe zamjenice čime je činjenični opis djela iz rješenja o provođenju istrage postao nerazumljiv.

Drugim riječima, određenost djela pa i u njegovom činjeničnom opisu, predstavlja esencijalnu pretpostavku temeljem koje okrivljenik može realizirati minimalna prava svoje obrane. Kako rješenje tužitelja ne udovoljava traženim standardima, trebalo je potvrditi rješenje suca istrage, zaključila je Moković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...