Josipović će morati iskeširati oko 200.000 kuna poreza

Nakon što mu na poseban račun otvoren za izbore iz proračuna sjedne još 1,1 milijun naknade za izbornu promidžbu, bivši predsjednik Ivo Josipović izbornu će utakmicu financijski završiti u plusu i to u iznosu od 400 do 500 tisuća kuna. Josipović se već poveselio kako će višak novca moći donirati, no prije će državi ipak morati platiti porez.

Kako je kazao Večernjem listu, Josipović višak novca ne misli staviti u džep, iako bi to zakonski mogao, nego ga misli donirati. Međutim, digne li novac s računa i upotrijebi li ga na bilo koji način, Josipović će prvo morati platiti porez, piše tportal.

Naime, Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe ne definira u detalje što se događa ako na posebnom računu predsjedničkog kandidata ostane višak novca. U zakonu se navodi da se taj višak može uplatiti na račun stranke koja ga je kandidirala i da se takva uplata neće smatrati donacijom.

S obzirom da je Josipović raskrstio sa SDP-om i ne misli se vraćati u tu stranku, teško je bilo očekivati da će im uplatiti višak novca, iako mu je SDP u kampanji potpomognuo s 4 milijuna kuna.

Josipović se odlučio višak novca donirati, što je otvorilo pitanje može li to uopće napraviti. Naime, podsjetimo, kada je Vlada donosila odluku o iznosima naknade koju će kandidati dobiti, neki od njih tu naknadu nisu htjeli prihvatiti već su je htjeli donirati, međutim tada im je rečeno da to ne mogu.

Državno izborno povjerenstvo na upit tportala poziva se na mišljenje Ministarstva uprave od 2. veljače ove godine.

“Kako je člankom Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe samo propisana mogućnost, a ne obveza uplate novca na račun stranke koja je kandidata kandidirala, smatramo da s preostalim sredstvima naknade troškova izborne promidžbe, koja preostanu nakon podmirenja svih troškova, kandidat može raspolagati i na drugi način. Međutim, sredstva za naknadu troškova izborne promidžbe koja preostanu nakon podmirenja troškova, odnosno neutrošena sredstva koja nisu iskorištena za namjenu za koju su dodijeljena, odnosno koja su iskorištena za za podmirenje osobnih troškova kandidata, smatraju se oporezivim dohotkom. To znači da kandidat, navedena preostala sredstva, na koja je uplatio odgovarajući porez, može podići s posebnog računa za financiranje izborne promidžbe i istima raspolagati kao s bilo kojim drugim vlastitim sredstvima”, stoji u odgovoru Državnog izbornog povjerenstva na upit tportala.

Drugim riječima, želi li Josipović bilo kako koristiti višak novca od 400.000 do 500.000 kuna, morat će prije toga platiti porez na dohodak. Prema izračunu tportala, Josipović bi tako Poreznoj upravi trebao iskeširati od 180.400 do 227.600 kuna. Drugim riječima, umjesto iznosa od oko pola milijuna, Josipović će moći raspolagati samo s cifrom od 210.068 do 262.868 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...