Kako će Tonino Picula pomoći otočanima?

Hrvatska ima 1247 otoka. Na njima živi oko 125 tisuća stalno naseljenih stanovnika. Svaki je otok, da parafraziramo jednoga poznatog ruskog književnika, nesretan na svoj način.

Položaj otočana i otoka možda bi mogao promijeniti imenovani potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Otočane muče mnogi problemi. Zadnji koji je “isplivao” na vidjelo je “mali obalni ribolov” – dvije trećine malih ribara ostat će bez povlastice bacanja mreža stajaćica. Osim toga pojavilo se i bušenje zbog nafte u Jadranu, o čemu otočani imaju podijeljena mišljenja. No to su tek aktualni problemi. Tu su još loša povezanost, izoliranost, visoke cijene. Apsurd življenja na otocima zabilježili smo još u lipnju 2013. kad smo radili reportažu o životu u Zapuntelu na otoku Molatu. Pitanje je bilo: što otočanin treba napraviti da dođe do liječnika?

Hrvatska danas prvi put ima zastupnika u Europskom parlamentu koji bi mogao pridonijeti rješavanju problema otočana. Upravo zato oni i očekuju mnogo od njega.

Morski otpad

A jedan od danas najvećih ekoloških problema u svijetu jest morski otpad. Za razliku od onog na kopnu, za ovaj morski nitko ne zna koliko ga je, no činjenica je da ga ima, i to sve više. Ni naš Jadran, nažalost, nije iznimka. Zato Hrvatska i sudjeluje u međunarodnom projektu DeFishGear kojim se novcem Europske unije nadzire morski otpad i osmišljava sustav upravljanja napuštenom ribolovnom opremom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...