Kakvo računalo će vam trebati za Windows 10?

Prošlo je već neko vrijeme da članovi Insider programa mogu preuzeti rane verzije Windows 10 operativnog sustava, a dok su dojmovi iz verzije u verziju sve bolji, polako valja početi razmišljati i o tome koja računala će moći pokretati ovaj OS. Nešto pomoći u priči pružio je Adrian Kingsley-Hughes sa ZDNeta.

Problema ne bi smjelo biti, s obzirom na to da je Microsoft već objavio tehničke karakteristike računala potrebne za pokretanje sljedeće generacije Windows OS-a. Naravno, treba imati na umu da Microsoft u svakom trenutku može izmijeniti minimalne zahtjeve, jer je Windows 10 još uvijek u Preview izdanju, nikako dovršenog koda:

Potrebno je dakle, imati računalo s procesorom na radnom taktu od 1GHz ili više, 1GB radne memorije za 32-bitnu verziju OS-a ili 2GB radne memorije za 64-bitnu verziju, 16GB slobodnog spremišnog prostora te grafičku karticu koja podržava DirectX 9 i posjeduje odgovarajući WDDM upravljački program. Zvuči poznato? Vrlo vjerojatno, već nekoliko generacija Windows OS ima vrlo slične zahtjeve, a zahvaljujući optimizacijama, Windows 8.x se nerijetko ponaša i brže u radu od primjerice ‘sedmice’ na starim računalima.

Za razliku od samog minimalnog preporučenog hardvera, možda će najveći problem u priči biti zapravo upravljački programi (driveri). Dok Windows 10 sasvim sigurno obećava veću razinu kompatibilnosti, posebno zbog poduzeća kojima se Microsoft nastoji prilagoditi, postoji mogućnost da će driveri jednostavno otkazati poslušnost za dio hardvera, bilo da je riječ o osnovnom ili periferiji.

S druge strane, alati za provjeru kompatibilnosti su besplatni pa i preporučljivi, posebno za računala starija od desetak godina. Windowsi će redovito pitati korisnika prije nadogradnje za provjeru i detaljnu analizu kompatibilnosti računala i softvera.

Stvari ipak nisu potpuno jednostavne, piše Kingsley-Hughes. Dok su tražene tehničke karakteristike iste i za Windows 7, Windows 8.x i Windows 10 Technical Preview, valja uočiti jedan detalj s Windows 8.x stranice, a to je da ne može biti riječ o bilo kakvom procesoru koji radi, eto, na 1GHz ili višem radnom taktu. Čip, naime, mora podržavati PAE, NX i SSE2, što je detaljno objašnjeno na Microsoftovim stranicama.

Kako stoji računalo korisnika po tom pitanju najjednostavnije je provjeriti alatom poput CPU-Z – i nakon pokretanja obratiti pažnju na polja podržanih instrukcija. Ako u polju Instructions stoji SSE2, EM64T (podrška za PAE) i VT-d ili V-x (potrebno za NX podršku), procesor je kompatibilan i s novijim Windows OS-om. Također postoji mogućnost da, i ako procesor podržava NX, treba posjetiti BIOS i omogućiti opciju prije instalacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...