Koliko su sigurni mobiteli svjetskih čelnika?

Pitanje mobilne sigurnosti sve je značajnije krajnjim potrošačima, posebno uz nadolazeće sustave za plaćanje. No, postoji još “ozbiljnija” tema mobilne sigurnosti – kada je riječ o uređajima koje koriste svjetski čelnici.

Kompanija Panda Security je još prošle godine otkrila da su poznata politička lica itekako svjesna problema, posebno otkako su u javnost procurili dokumenti, koje je pak otkrio Edward Snowden. U njima se navodi da je NSA špijunirala najmanje 35 svjetskih čelnika, što je uzrokovalo pravi diplomatski kaos.

Tada su neki od čelnika otkrili i na kakvim uređajima oni rade svoje poslove, od surfanja internetom, preko razgovora i drugih oblika komunikacije pa sve do aplikacija. Angela Merkel tako navodi da posjeduje više uređaja – jedan za pozive vezane uz stranku, a drugi za dužnosti kancelarke. Potonji uređaj koristi posebnu enkripciju za sve vrste komunikacija, a čini se kako je riječ o posebnoj izvedbi BlackBerryja Z10. Za razliku od uobičajenih modela, ovaj uređaj navodno koristi dva ‘kruga’ – jedan za svakodnevno korištenje, drugi za osjetljive razgovore, piše Panda Security.

François Hollande pak koristi “Teorem”, poseban uređaj kojeg je proizvela kompanija Thales Group. Riječ je o mobitelu vrhunskih sigurnosnih karakteristika, zasnovanom na temelju vojnih sustava. Panda Security navodi kako je riječ o jednom od najkvalitetnijih rješenja za zaštićenu komunikaciju. Hollandeov prethodnik, Sarkozy, nije bio ljubitelj “Teorema”, navodeći da je uređaju trebalo 30-tak sekundi da uspostavi vezu. Za privatne potrebe, Hollande je, barem prošle godine, koristio iPhone 5.

BlackBerry američkog predsjednika Obame je, očekivano, također vrhunskih karakteristika po pitanju mobilne sigurnosti. Na njemu se konstantno radi i nadograđuje sigurnosnim postavkama, a korištenje je daleko od modernih BB 10 OS modela dostupnih krajnjim korisnicima. Obami navodno na njemu nije dopušteno niti igranje Angry Birdsa, a najmanji moment korištenja uređaja je strogo kontroliran.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...