Konačno dogovor Otočana i Ministarstva: Između Zadra i Preka prometovat će 24 zimske i 29 ljetnih linija

Dogovorili smo 24 zimske i 29 ljetnih, sezonskih linija između Preka i Zadra. Vodili smo ponajprije računa o učenicima i radnicima, a da će biti nezadovoljnih, bit će. U ovom trenutku nije se moglo dobiti ni više ni bolje, kazao je Ante Jerolimov, načelnik Općine Preko i saborski zastupnik, nakon sastanka otočnih načelnika s predstavnicima Jadrolinije, Agencije za obalni linijski pomorski promet i Lučke uprave Zadar. Objašnjava kako će između Poluotoka i Zadra prometovati devet brodskih, a na relaciji Gaženica – Preko 15 trajektnih linija.

Jednu liniju više do Poluotoka dobili smo nauštrb subote i nedjelje, kada će brod ploviti pet, odnosno šest puta, napominje i dodaje da će novi plovidbeni red biti definiran u utorak, 17. ožujka, a u primjeni od 30. ožujka, kada se svečano otvara Nova luka Gaženica, dodao je Jerolimov.

Iako se prvotno planiralo da će brodsku liniju privremeno održavati jedan od Jadrolinijinih trajekata, državni je brodar, čini se, promijenio mišljenje tako da će do okončanja natječaja za državnu brodsku liniju 409 Preko i Poluotok povezivati hidrobus Lara sa 250 putničkih mjesta.

Kao što je bilo najavljeno na prošlotjednom sastanku u resornom ministarstvu, promet na obje linije analizirat će se i do 1. rujna trebala bi biti gotova studija koja će pokazati je li raspored sa 9 brodskih i 15 trajektnih linija optimalan.

Dogovoreno da će Agencija za obalni linijski pomorski promet financirati studiju koju će provesti Sveučilište u Zadru, i to tako da će se pomno pratiti promet u Gaženici i na Poluotoku, anketirat će se sudionici u prometu, domaći i gosti, njihove stvarne potrebe, koliko koriste autobus, za koje dijelove grada…. Dakle, obuhvatit će se što više parametara kako bismo dobili koliko-toliko zadovoljavajuće rješenje s te dvije linije. Iako ni ja nisam zadovoljan trenutačnim rasporedom i omjerom brodskih i trajektnih linija, mislim da smo dobro ispregovarali i, s obzirom na okolnosti, dobili maksimum. Unatoč velikom otporu Jadrolinije, osobito na današnjem sastanku. Treba svakako uzeti u obzir i činjenicu da nijedan otok na Jadranu nema 24 zimske i gotovo 30 sezonskih linija. Ako netko misli da se moglo više, drage volje ću mu prepustiti svoje mjesto, poručio je Jerolimov.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...