Krater od nevjerovatnih 400 kilometara otkriven u Australiji

Znanstvenici su u središnjem dijelu Australije pronašli drevni krater kojeg je stvorio meteor širok 400 kilometara i koji nije vidljiv na površini.

Meteor se raspao u dva dijela neposredno prije nego što je udario u površinu Zemlje, prema Andrewu Gliksonu s Australian National University, koji je vodio istraživanje.

Rezultati su objavljeni u časopisu Tectonophysics.

– Postoje dvije duboke kupole u kori koje je stvorila Zemljina kora nakon što se oporavila od udara i ‘izbacila’ stijene iz Zemljinog plašta, kazao je Glikson.

Oba asteroida mogla su biti promjera većeg od 10 kilometara i pogodila su područje poznato kao Waburtonov bazen.

Meteor je udario u Zemlju tako davno da je krater od tada pokrilo više od dva kilometra sedimenta i na površini nema nikakvih znakova nekadašnjeg udara.

Dokazi o udaru mogu se pronaći tek bušenjem dva kilometra u dubinu Zemljine kore gdje se pronalaze tragovi stijena pretvorenih u staklo zahvaljujući ogromnim temperaturama.

Okolne stijene stare su između 300 i 600 milijuna godina, no Glikson kaže da je do udara došlo prije toga kada je australski kontinent bio dio jedinstvenog južnog kontinenta Gondvane.

Udar je možda izazvao globalno uništavanje živih stvorova i mogao je igrati važnu ulogu u razvoju Zemlje, kaže Glikson.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...