Merkel i Cipras složni oko nužnosti provedbe strukturnih reformi

Njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras u ponedjeljak su izrazili želju za oporavkom grčkog gospodarstva i složili se oko nužnosti provedbe strukturnih reformi, prenose agencije.

Želimo da Grčka gospodarski ojača, želimo da Grčka ostvari gospodarski rast, a iznad svega želimo da prevlada veliku nezaposlenost, kazala je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Ciprasom koji prvi puta boravi u Berlimu u ulozi premijera.

– Da bi to postigli, trebaju vam strukturne reforme, čvrst proračun i djelotvorna administracija, nastavila je.

Iako razlike i dalje ostaju, Merkel je dodala da je na razgovorima dviju strana “izražen apetit za suradnju”.

Cipars je obećao provedbu “sveobuhvatnih strukturnih reformi”, ali je također istaknuo nužnost ublažavanja ekonomskih i društvenih problema nastalih kao rezultat paketa pomoći u zamjenu za stroge mjere proračunske štednje.

Program hitne pomoći Grčkoj, rekao je Cipras, nije nikakva “uspješna priča”, ukazujući na visoku stopu nezaposlenosti i dramatično srozavanje gospodarstva, navodeći podatak o padu BDP-a za 25 posto te sve veću društvenu nejednakost.

Merkel je pritom kazala da će nove reformske prijedloge ljevičarsle vlade u Ateni morati procijeniti ministri financija eurozone, a ne samo Berlin. Također je poručila da Njemačka sve svoje partnere u Europi smatra sebi jednakima te da, iako je njezina zemlja najveće gospodarstvo u EU, želi dobre odnose sa svima, uključujući i Grčku.

– Iako u Njemačkoj živi 80 milijuna ljudi i najveće smo gospodarstvo u Europskoj uniji, ova je Europa podignuta na načelu da je svaka zemlja jednako važna – bez obzira na broj stanovnika, kazala je Merkel.

Cipras je izrazio želju za novim odnosima s Njemačkom i pozvao na prekid korištenja stereotipa o lijenim Grcima, žrtvama “nacističkih” Nijemaca. Također je kazao da je fotomontaža kancelarke Merkel na Akropoli u Ateni, okruženoj nacističkim časnicima, koja se pojavila na naslovnoj stranici Der Spiegela, “izrazito nepoštena prema samoj kancelarki i Njemačkoj”. Tu je naslovnicu osudio kao “nepravednu provokaciju” i, ukorivši svog ministra pravosuđa, dodao da nitko u Grčkoj ne razmišlja o plijenidbi ili prodaji njemačkog vlasništva za ratnu odštetu.

– Molim vas, ostavimo te sjene prošlosti iza nas. Današnja demokratska Njemačka nema ništa s Trećim Reichom koji je uzeo toliki danak u krvi, rekao je Cipras.

Što se grčkog duga tiče, Cipras je Merkel prošli tjedan napisao da će Ateni u slijedećih nekoliko tjedana biti gotovo nemoguće otplaćivati rate duga bez dodatne financijske pomoći, okrivivši Europsku središnju banku (ECB) za nametanje ograničenja na izdavanje kratkoročnih obveznica kako bi riješila svoje probleme u kratkoročnom financiranju. Čelnik ECB-a Mario Draghi je kazao da je spreman ponovo prihvatiti grčke obveznice kao kolateral za posudbu grčkim bankama čim se stvore uvjeti za uspješno zaključivanje revizije ‘bailout’ programa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...