Microsoftova virtualna pomoćnica Cortana stiže na Android i iOS

Cortana, komad softvera koji konkurira Appleovoj Siri, uskoro će stići i na druge platforme, van svijeta Windows Phonea. Pri tom se ne misli niti na Windows 10 i nadolazeću integraciju, saznaje Reuters, već na mobilne platforme iOS i Android. Glasine o tom koraku postoje još otkako je Cortana ugledala svjetlo dana van testnih pogona u Redmondu, no čini se kako je stvar sve bliže realizaciji.

Međutim, Reuters piše kako Microsoft zapravo radi na ‘naprednoj verziji virtualnog asistenta, kojim se istražuje umjetna inteligencija u sklopu programa kodnog imena Einstein’. Izgledno, nakon što se Windows 10 pojavi na tržištu kasnije ove godine, slijedi dostupnost Cortana asistenta u obliku aplikacije na mobilnim platformama iOS i Android, saznaje Reuters.

‘Ova vrsta tehnologije na kojoj radimo, a koja čita i razumije e-mail, igrat će ključnu ulogu za sljedeću verziju Cortane, koju pak spremamo za jesen’, rekao je Microsoftov Eric Horvitz. Iako je po objavi ove vijesti mnoštvo portala stavilo upitnik nad Microsoftovu mobilnu platformu, barem za sada, ona s tim neće imati prevelike veze. Bivša glava Windows odjela u Microsoftu Julie Larson-Green je, naime, potez nagovijestila još lani, a sve prolazi u sklopu opće strategije kompanije ‘Mobile first, Cloud first’ – nevezano za Windows(e).

Umjesto da se korisnike ‘prisili’ na korištenje Windows platformi, Microsoftovi servisi su sve snažniji i ‘kod konkurencije’, što je kompaniji iz Redmonda osiguralo izvrsne poslovne rezultate. Potez kojim bi ‘umjetna inteligencija’ mogla učiti od stotina milijuna korisnika je mnogo značajniji nego da je Cortana kojim slučajem ostala zatočena samo na Windows Phoneu s mizernim udjelom korisnika. Možda će Cortana nakon dostupnosti u obliku aplikacije i prestati s ‘pljuckanjem’ konkurencije…možda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...