Milanović: Odluka o Šešelju neće destabilizirati regiju

Premijer Zoran Milanović ocijenio je u utorak kako odluka Haškog suda da se Vojislav Šešelj mora vratiti u haaški zatvor neće destabilizirati regiju.”Hrvatsku sigurno neće destabilizirati, ako je Hrvatska uopće dio regije, a Srbija će sada pokazati je li prava demokracija ili zaista ovisi o takvim hirovima. To nikako ne bi smjelo destabilizirati Srbiju ni na koji način i zato je izjava da je to udar na premijera Srbije meni neshvatljiva”, rekao je Milanović novinarima nakon svečane sjednice kojom je u Saboru obilježena šesta godišnjica ulaska Hrvatske u NATO.

Kazao je kako je riječ o autonomnoj odluci haaškog suda, dodavši kako mu je ranija odluka o puštanju Šešelja na privremenu slobodu bila nejasna.

“Nije mi bilo jasno ni zašto je pušten iz pritvora, očito optužnica nije bila dobro pripremljena. To je sve nepotrebno uzburkalo negativne emocije u regiji, dovelo je na neki način srbijansku vladu u tešku poziciju, koju razumijem s jedne strane. S druge strane, očekivao sam jasniju reakciju prije par mjeseci”, rekao je Milanović.

Podsjetio je da Tužiteljstvo ni nakon gotovo 12 godina, koliko je Šešelj u pritvoru, nije uspjelo sastaviti optužnicu.

“Vidjeli smo da Tužiteljstvo i ranije, doduše protiv nedužnih ljudi kao što je Gotovina, nije znalo odraditi svoj posao. Tada ga nije ni moralo odraditi jer nije bilo ničega”, kazao je Milanović.

Naglasio je kako ne želi prejudicirati presudu protiv Šešelja, ali jasno je da je Šešelj među najodgovornijima za rat na prostoru bivše Jugoslavije i napad na Hrvatsku.

“To je činjenica i to ni jedna sudska presuda neće promijeniti. Ne znam mogu li reći da mu kao čovjeku želim sve najbolje, ali mislim da bi za neke stvari trebao odgovarati”, rekao je Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...