Misteriozna bolest počinje kao prehlada: Sve više djece paralizirano, a nitko ne zna zašto

Znanstvenici i liječnici su posve zbunjeni bolešću zbog koje je u svega pola godine 100-injak djece ostalo u invalidskim kolicima.

Počelo je kao obična prehlada,no prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti 115 djece oboljelo je od akutnog mijelitisa ( AFM ).

Osjetili su slabost u barem jednoj ruci ili nozi, a skeniranja magnetskom rezonancom pokazala su upalu živčanih stanica u leđnoj moždini. Prosječna dob djece osam godina, i većina su imali temperaturu često praćenu respiratornim problemima prije no što su nastupili trnci i paraliza. Dvije trećine su pokazala određeni napredak, ali samo dvoje se potpuno oporavilo.

Liječnici i dalje ne mogu točno reći što izaziva bolest, “Znamo da je frustrirajuće, osobito roditeljima, kada se ne zna uzrok, ali radimo dan i noć kako bismo ga pronašli” zaključio je dr. Jim Sejvar. Simptomi odgovaraju virusnim upalama i liječnici testiraju je li uzrok možda enterovirus EV-D68. No pronađen je samo kod dvoje oboljele djece.

Za sada, Centar za kontrolu bolesti jedino izdao upute liječnicima, školama i roditeljima da što češće peru ruke i dezinficiraju površine te da se jave liječniku ako se počnu pojavljivati simptomi. Za sada, slučajevi su zabilježeni jedino u SAD-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...