Mladi Šibenčanin pokrenuo prvu hrvatsku društvenu mrežu, uključite se!

Ivan Rakić, 19- godišnjak iz Pakovog sela pokrenuo je IVRU, prvu hrvatsku društvenu mrežu na internetu koja je u četiri dana koliko postoji, okupila 650 korisnika. Ideja mu je, kaže, bila da pokrene mrežu koja će povezati Hrvatsku, a koja će se ipak u nekim aspektima razlikovati od sveprisutnog Facebooka.

Htio sam stvoriti nešto novo, a da bude domaće, Hrvatsko i došao sam na ideju da razvijem prvu hrvatsku društvenu mrežu. Zadovoljan sam kako je sve skupa krenulo jer je mreža u ovih nekoliko dana prikupila 650 korisnika, a ja bih osobno bio zadovoljan kada bi u mjesec dana okupila oko 15 tisuća korisnika, kaže mladi Ivan Rakić, tvorac prve hrvatske društvene mreže.

Slogan IVRA-e je “Me&You, IVRA is here” otkriva Ivanovu ideju da zbliži ljude iz regije, a nada se privući i domaće oglašivače. Ipak, napominje kako njegova mreža neće biti toliko zasićena reklamama kao Facebook, piše ŠibenikIN.

Facebook sada gotovo terorizira ljude i polako je izgubio smisao zbog čega sve više ljudi briše profile na toj društvenoj mreži. IVRA je tek u početnoj fazi pa će se još puno razvijati i nadograđivati, a uskoro će biti dostupna i aplikacija za mobitele., govori mladi Šibenčanin.

Još jedna stvar koja će IVRA-u razlikovati od Facebooka su jače postavke privatnosti, a svi koji žele oglašavati svoje proizvode tamo će to moći učiniti po znatno povoljnijim cijenama, doznajemo od Ivana.

Nikada me nije motivirao profit, već ljubav. Htio sam napraviti nešto što će biti Hrvatski proizvod i mislim da će to biti prednost moje mreže, kaže Ivan.

Korisnici IVRA-e povezuju se putem ključne riječ, takozvanog hashtaga (#), što je otprilike baza na kojoj sada funkcionira Tweeter, ali IVRA će nuditi puno više opcija od te mreže. Također, tu je i opcija verifikacije profila koja smanjuje mogućnost otvaranja lažnih profila, javlja ŠibenikIN.

Ivra

Profil se verificira nakon što se administraciji dostavi slika gdje se korisnik slikao s natpisom #IVRA i s potpisom datuma. Verifikacija se prikazuje putem plave kvačice kraj imena korisnika. Ako primijetimo da se korisnik predstavlja lažnim fotografijama biti će udaljen sa mreže, objasnio je Ivan.

Svijet informatike oduvijek ga je privlačio pa dugo vremena Ivan radio kao DJ na Internet radiju. Ipak, informatika mu ostaje samo hobi kojim se bavi u slobodno vrijeme, dok je ostatak vremena posvećen srednjoj Prometnoj školi, a uza sve se stigne pripremati i za Državno natjecanje pomorskih nautičara koja ga uskoro čeka, a u pripremama mu pomaže mentor Davor Lakoš.

Pokrenuti cijelu mrežu, bio je veliki posao, priznaje Ivan, roditelji su mu rekli da je lud što uopće počinje nešto takvo, ali on od svoje ideje na odustaje i s entuzijazmom gleda u budućnost. Tako zna, možda smo upravo razgovarali s hrvatskim Markom Zuckerbergom, iako ga Ivan Rakić ne vidi kao uzor.

Dio zajednice na prvoj Hrvatskoj društvenoj mreži možete postati klikom na ovu poveznicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...