Može li kobna nesreća uzdrmati moćnu Lufthansu?

Nakon prvih informacija o nesreći zrakoplova Germanwingsa iznad Francuske, u kojoj su poginuli svi putnici i članovi posade, burze su reagirale nevjerojatnom brzinom. U samo sat vremena skliznule su cijene dionica Airbusa i Lufthanse, koja je vlasnik Germannwingsa osnovanog 2002. godine.

Međutim, dionice Lufthanse ubrzo su se oporavile i kraj dana dočekale s padom od 1,56 posto dok je Airbusova dionica porasla. Inače, dionica Lufthanse bilježi lagan ali konstantan pad još od 26. siječnja ove godine, kada je cijena dionice bila 15,35 eura, dok na današnji dan iznosi 13,45 eura, a na dan nesreće je bila 13,57 eura.

Cijena dionice Airbusa u utorak nakon nesreće potonula je više od dva posto, ali je ipak završila dan dobitkom od 0,52 posto, odnosno po cijeni od 60,31 euro.

I dionice ostalih aviokompanija, prije svega Ryanaira i Easyjeta, također low-cost kompanija, negativno su reagirale na ovaj nesretni događaj, piše Deutsche Welle. Dionice konkurentskih low-cost aviokompanija, poput Air Francea, Air Berlina, Ryanaira i Easyjeta u zadnja tri mjeseca bilježe dvoznamenkast skok, dok dionica Germanwingsa bilježi pad od 1,49 posto.

Što se tiče poslovnih rezultata Lufthanse za 2014., koje je kompanija objavila 12. ožujka ove godine na svojim web-stranicama, ukupni prihodi ove tvrtke iznose 30 milijardi eura, jednako kao i godinu ranije, dok neto dobit iznosi 55 milijuna eura, što je u odnosu na rezultate iz 2013. pad od 82,4 posto. U Lufthansi je zaposleno 118,973 ljudi. Ukupna vrijednost Lufthanse, jedne od najmoćnijih aviokompanija na svijetu, prema vrijednosti kojom se trenutačno trguje dionicama na burzi iznosi 6,16 milijardi eura.

Nakon što je Germanwings značajno smanjio gubitke prošle godine, menadžment očekuje da će 2015. biti na nuli.

Zrakoplov A320 jedna je od najprodavanijih letjelica Airbusa, a dosad ih je ukupno isporučeno 3.900 i naručeno još 7.600. Prema godišnjim rezultatima objavljenim u veljači ove godine, Airbus je planirao povećati proizvodnju ovog aviona. Trenutačno ih proizvode 42 mjesečno, ali je potražnja za njima vrlo velika, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...