Ne razlikujete lijevo i desno? To pogađa oko 30 posto ljudi

Imate li problema s razlikovanjem lijevog od desnog, to ćete najlakše primijetiti kod brzinskih zadataka, primjerice ako vam netko u zadnjem trenutku kaže da skrenete u određenom pravcu. Svaki treći čovjek će zastati kako bi razmislio, a neki će čak upotrijebiti i ruke kako bi se prisjetili koja je koja strana.

To nije ništa zabrinjavajuće, tvrde znanstvenici i ističu kako se ne dovodi u vezu s inteligencijom. Razlikovanje strana je kompleksni neuro-psihološki proces koji uključuje nekoliko neuroloških funkcija istovremeno, poput sposobnosti za integraciju senzorni i vizualnih informacija, prostornog snalaženja, jezičnih funkcija i memorije, piše The Inedpendent.

istraživanja pokazuju da poteškoća razlikovanja lijevog i desnog češće pogađa ljevake i žene. Problem je u tzv. lateralizaciji mozga, odnosno sposobnosti čovjeka da se odredi u odnosu na prostor koji ga okružuje. I dok je za većinu ova poteškoća nevažan dio svakodnevice, problem može nastati primjerice u medicini, ako se kirurg odluči na operaciju krive strane pacijenta – kao što je amputacija krive noge. Upravo zbog takvih grešaka u medicinu je uvedena praksa ispisivanja markerom na stranu tijela koja treba biti operirana.

Neki smatraju kako je razlikovanja između strana povezano s načinom na koji su određene funkcije mozga povezane na desnu, odnosno lijevu stranu mozga.

Ako vidite kako se plesačica u videu okreće u smjeru kazaljke na satu, tada je kod vas dominantnija desna strana mozga, a ako se okreće u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, tada je dominantnija lijeva strana mozga.
Lijeva strana mozga zaslužna je za:

  • Logičko prosuđivanje,
    Orijentaciju na detalje,
    Jezik i riječi,
    Matematiku i znanost,
    Uočavanje reda,
    Praktičnost,
    Formiranje strategija,
    Objektivnost i
    Kritičko razmišljanje.

Desna strana mozga zaslužna je za:

  • Prepoznavanje ljudskih lica,
    Određivanje boja,
    Motoriku,
    Maštu,
    Kreativnost,
    Intuiciju,
    Izražavanje osjećaja i empatiju,
    Uočavanje “velike slike”,
    Prostornu orijentaciju,
    Poduzimanje rizika i
    Vjerovanja.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...