Ne znate se brijati! Pogledajte kako se to ispravno radi i zauvijek izbjegnite posjekotine

Dr. Kristina Vanoosthuyz zadnjih 9 godina radi za Gillette i pokušava osmisliti savršen način brijanja. A ako usput uspije uvjeriti ljude da kupe novu britvicu, još bolje.

Svakog jutra 80 dobrovoljaca dolazi u njezin centar kako bi se obrijali dok ih ona snima filmskom opremom koja uključuje vrlo precizne kamere koje mogu snimiti i mikroskopske detalje.

Tom je metodom otkrila kako britvica reže dlake. Kod britvice s četiri oštrice, proces izgleda ovako: Prva oštrica podigne dlaku, druga je odreže, treća oštrica ponovno podigne dlaku, a četvrta je odreže posve blizu koži.

Proces zabilježen kamerom možete vidjeti ovdje:


Gilletteova nova britvica čak i vibrira, što navodno dodatno podiže dlaku kako bi se mogla odrezati još dodatni djelić milimetra.

Snimke pokazuju i da su suhe dlake debljine 130 mikrona, dok su mokre široke 150, što pomaže oštrici da odreže veći komad dlake.

Na temelju svih podataka koje je uspjela zabilježiti, odlučila je podijeliti i nekoliko savjeta za savršeno brijanje:

1. Prije brijanja svakako namočite bradu kako biste omekšali dlake i olakšali si brijanje.

2. Nanesite dovoljno gela za brijanje kako bi nastao sloj koji štiti kožu od trenja i iritacije.

3. Brijte se laganim potezima i bez previše pritiska jer bi posao trebala obaviti britvica, a ne vaša sila.

4. Ne koristite tupe britvice jer, osim što nisu efikasne, mogu iritirati kožu.

5. Koristite neki oblik hidratacije kože nakon brijanja i izbjegavajte preparate koji sadrže alkohol jer on isušuje kožu.

Na pitanje treba li se brijati niz ili uz dlaku, Kristina odgovara da ne postoji univerzalna metoda jer različitim muškarcima i tipovima kože i brade odgovaraju različite stvari, no univerzalno pravilo je da se prvo prođe niz dlaku, a tek onda uz, ako postoji potreba i ako ne dolazi do iritacije kože.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...