Cestitka_Uskrs

Nijedan uzrok nesreće nije isključen? “Užas. Zrakoplov je potpuno uništen!”

Potraga za poginulima je prekinuta jer je pao mrak i loši su vremenski uvjeti. Nastavit će se u ranu zoru, objavio je glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova.

Mjesto pada zrakoplova osigurava vojska.

Prve informacije s terena govore da se ne može ništa učiniti, prenosi u utorak dpa.

– Nažalost, ništa nismo mogli učiniti. Na području pada zrakoplova nema se što vidjeti, tek manji ostaci. Zrakoplov se potpuno raspao, kazao je visokogorski planinski vodič Jean-Louis Bietrix koji se pridružio potražnim i spasilačkim ekipama.

Lokalni zastupnik Christophe Castaner, koji je to područje naslijetao helikopterom s ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom, poslao je poruku da su “prizori zastrašujući”.

– Užas. Nema ničega osim ostataka zrakoplova i tijela. Zrakoplov je potpuno uništen, napisao je Castaner na Twitteru.

U zrakoplovu na letu od Barcelone do Dusseldorfa poginulo je 67 njemačkih državljana, 45 Španjolaca i jedan Belgijanac. Mežu žrtvama je 16 učenika i dvoje učitelja iz gimnazije Joseph Koenig iz zapadnog njemačkog grada Halterna koji su bili na jednotjednom programu razmjene u Barceloni.

– U ovom trenutku smatramo da je riječ o nesreći, a sve drugo bilo bi nagađanje, kazala je Heike Birlenbach, potpredsjednica Germanwingsa, u vlasništvu grupacije Lufthansa.

Ostaci Airbusa

SKY News javlja kako istažitelji sumnjaju da bi uzrok pada mogao biti tehničke prirode, odnosno kvar na motoru. Naime, neposredno prije pada brzina zrakoplova bila je 564 kilometra na sat. A upravo je to brzina koju pilot pokušava dostići kako bi, ako već dva puta nije uspio, pokušao i na taj način pokrenuti motore, pojasnili su stručnjaci za Sky News.

Njemačka kancelarka danas na mjestu nesreće

Angela Merkel je nesreću nazvala šokom koji je bacio Njemačku, Francusku i Španjolsku u duboku žalost. Dodala je da se dogovorila s Francuskom i Španjolskom da će si međusobno pomagati u potrazi za uzrocima nesreće. Također je upozorila da ne valja nagađati o uzrocima nesreće.

Francuski premijer Manuel Valls kazao je da se zasad ne može isključiti nikakva hipoteza, dok su ranije njemački sigurnosni stručnjaci kazali da nema naznaka da je riječ o terorizmu. Sjedinjene Države također su ranije kazale da ništa ne ukazuje na teroristički napad.

Mjesto nesreće trebali bi posjetiti veleposlanica Njemačke u Francuskoj Susanne Wasum-Rainer, zajedno s francuskim ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom. Njemački prometni stručnjaci odmah su se uputili na mjesto nesreće, kamo bi trebao stići i ministar prometa Alexander Dobrindt. I španjolski premijer Mariano Rajoy najavio je da će u posjetiti mjesto pada zrakoplova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...