Ništa od dogovora između Grčke i EU-a

Tri dana pregovora između Grčke i njezinih vjerovnika o popisu reformi, za koje Atena kaže da će potaknuti državne prihode za tri milijarde eura, nisu rezultirala pomakom, izjavili su sudionici pregovora u nedjelju u Bruxellesu.

Umjesto obećanog konkretnog popisa reformi grčko izaslanstvo prezentiralo je dokumente u elektronskom obliku na mobilnim uređajima i to napisane na grčkom jeziku.

“Popis je previše nejasan, nije vjerodostojan i ne može se provjeriti”, rekao je jedan diplomat Europske unije o prijedlozima grčke vlade koji su usmeno predstavljeni.

Europska komisija sada čeka konačni popis reformi koje bi joj Grčka trebala poslati idućih dana.

“Očekujemo taj popis početkom idućeg tjedna”, rekao je potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis za internetsko izdanje Die Welta u nedjelju. “Grčka godinama odgađa reforme.”

Reforme su preduvjeti koje su postavili Europska središnja banka, Europska komisija i Međunarodni monetarni fond za pružanje financijske pomoći Grčkoj. Predstavnici grčke vlade i njezinih vjerovnika cijeli ovaj vikend pregovaraju kako bi usuglasili popis reformi koje Grčka mora provesti.

Sljedeći tjedan Grčka bi morala postići sporazum sa svojim vjerovnicima kako bi dobila dio zadnje tranše pomoći, bez čega bi se mogla naći u nemogućnosti da servisira svoje dugove.

Uspiju li se dogovoriti oko toga, spekulira se da bi ministri financija zemalja članica eurozone mogli održati telefonsku konferenciju sredinom sljedećeg tjedna, ali zasad još nema službene potvrde te informacije.

Također se nagađa da bi se, u slučaju uspješnog dovršetka sadašnjeg programa financijske pomoći i dogovora oko reformi koje Grčka mora provesti, ministri financija eurozone mogli sastati na izvanrednom sastanku nakon Uskrsa i odobriti isplatu zadnje tranše pomoći od 7,2 milijarde eura.

Bez nove financijske injekcije Grčka uskoro više ne bi mogla otplaćivati dugove i plaćati državne službenike. Novac joj je također potreban za dokapitalizaciju banaka nakon što su Grci samo prošli mjesec iz banaka podigli preko sedam milijardi eura u strahu od bankrota i mogućnosti da Grčka napusti eurozonu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...