Odlučuju tko će biti premijer

Milijuni Izraelaca na prijevremenim izborima odlučuju žele li za premijera i dalje Benjamina Netanyahua ili smatraju da je nakon 6 god. došlo vrijeme za promjene.

Milijuni Izraelaca danas na prijevremenim izborima odlučuju žele li za premijera i dalje Benjamina Netanyahua ili smatraju da je nakon šest godina došlo vrijeme za promjene.

Birališta su otvorena u utorak u 7 sati, a zatvaraju se u 10 sati.

Oko 5,88 milijuna izraelskih birača pozvano je da izađe na jedno od 10.000 otvorenih birališta i izabere 120 zastupnika.

Po posljednjim anketama, oporbena laburistička stranka Isaaca Herzoga, udružena u koaliciju Cionistički savez sa strankom Hatnuah bivše ministrice pravosuđa Tzipi Livni, osvaja 24 do 26 mjesta u Knessetu, a Likud premijera Benjamina Netanyahua 20 do 22 mandata.

S obzirom na očekivanu raspršenost glasova između barem jedanaest lista desnice, ljevice, centra, ultraortodoksnih i arapskih, sastav nove većine teško je predvidjeti, a ime novog premijera možda će se znati tek za nekoliko tjedana.

Općenito se smatra da će Netanyahu, koji se kandidira za treći uzastopni mandat, zbog svog političkog iskustva lakše sastaviti koaliciju nego Herzog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...