Operacija isključena: Spol možete promijeniti na teret HZZO-a, ali samo do ključne faze

Procjene su da u Hrvatskoj živi 200 transseksualnih osoba, odnosno onih koji smatraju kako su zarobljeni u tijelu suprotnog spola. U svijetu se pak, prema nekim procjenama, na 18 tisuća rođene djece rađa jedno sa sindromom spolne disforije.
Ministarstvo socijalne politike i mladih izradilo je, prema odredbama Pravilnika o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili o životu u drugom rodnom identitetu, prijedlog stručnih smjernica za izradu izvješća centra za socijalnu skrb o osobnim i obiteljskim prilikama.

Novost je, naime, propisana obveza podnositelja zahtjeva da je uz medicinsku dokumentaciju i mišljenja dužan dostaviti i izvješće nadležnog centra za socijalnu skrb o osobnim i obiteljskim prilikama ako se odluči za promjenu spola. Ministarstvo stoga do 9. travnja preko interneta sa zainteresiranom javnošću provodi javnu raspravu.

Procjene su da u Hrvatskoj živi 200 transseksualnih osoba, odnosno onih koji smatraju kako su zarobljeni u tijelu suprotnog spola. U svijetu se pak, prema nekim procjenama, na 18 tisuća rođene djece rađa jedno sa sindromom spolne disforije.

Spomenuti pravilnik na snagu je stupio u studenom prošle godine. Njime je propisana obveza podnositelja zahtjeva da je uz medicinsku dokumentaciju i mišljenja, dužan dostaviti i Izvješće nadležnog centra za socijalnu skrb o osobnim i obiteljskim prilikama. Dakle CZSS mora podnijeti izvješće o osobnim i obiteljskim prilikama, a u svrhu donošenja mišljenja Nacionalnog zdravstvenog vijeća o promjeni spola ili o životu u drugom rodnom identitetu. Svi podaci i informacije, uključujući identitet podnositelja zahtjeva smatraju se profesionalnom tajnom.

S obzirom na to da je ta obveza novijeg datuma nadležno ministarstvo ne raspolaže podatkom koliko je osoba do sada promijenilo spol, piše Glas Slavonije.

S obzirom da nigdje ne postoji točan podatak koliko je osoba u Hrvatskoj do sada promijenilo spol, prije nekoliko godina se nagađalo kako je to učinilo 28 osoba tijekom prethodnih 10 godina.

“U evidenciji postupaka HZZO-a trenutno ne postoji ugovoren dijagnostičko-terapijski postupak pod imenom “promjena spola”, osobito s obzirom na činjenicu da je riječ o složenom dijagnostičkom i terapijskom procesu u nadležnosti više medicinskih specijalnosti i subspecijalnosti. HZZO zasigurno pokriva troškove hormonalne terapije ako je ta terapija medicinski indicirana od liječnika specijalista. Pacijenti koji su krenuli u postupak spolne tranzicije na teret obveznog osiguranja mogu dobiti potrebnu psihološku podršku te obaviti postupke iz djelatnosti endokrinologije. Posljednja faza u promjeni spola, kirurška promjena spolnih obilježja, za sada formalno ne postoji u evidenciji postupaka. Stoga, možemo reći da je na teret HZZO-a određeni broj osoba zasigurno započeo proces tranzicije spola (faza hormonalne terapije i psihološka podrška), no nemamo podatak o kirurškoj promjeni spolnih obilježja”, rekli su u HZZO-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...