Osam turista ubijeno u Tunisu, napad i talačka kriza u muzeju

U napadu u muzeju Bardo u glavnom gradu Tunisa maskirani naoružani napadači ubili su najmanje osam osoba, među kojima su i strani turisti, javlja Reuters.

U zgradi ima još taoca, a najmanje dvojica militanata su zabarikadirana, koja se nalazi odmah do tuniškog parlamenta. Kako javljaju mediji, iz zgrade se čuju pucnji i detonacije.

Kako prenose lokalni mediji, napadači u vojnim uniformama su uletjeli u zgradu i otvorili vatru prema skupini ljudi u kojoj su, prema nepotvrđenim informacijama, bili turisti iz Engleske, Španjolske i Francuske.

Britanske vlasti već su priopćile da se angažiraju “oko situacije u Tunisu” zbog informacija da su ubijeni njihovi državljani.

Na društvenim mrežama su objavljene i fotografije čija geolokacija pokazuje da su snimljene unutar zgrade jednog od najvećih arheoloških muzeja u Africi, ali njihova autentičnost još nije potvrđena.

U vrijeme napada zastupnici su raspravljali o paketu protuteroritičkih zakona. Sada je zgrada parlamenta evakuirana.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je Reutersu da su se dvojica militanata zabarikadirala u muzeju te da su okruženi snagama sigurnosti.

Muzej bardo, poznat po svojim velikim zirkama, jedna je od glavnih turističkih atrakcija u gradu Tunisu.

Zabrinutost oko sigurnosti u Tunisu porasla je zbog sve veće nestabilnosti susjedne Libije.

Osim toga, veliki broj Tunižana otišao se boriti u Siriju i Irak, što je potaknulo zabrinutost zbog povratka tih militanata koji mogu izvesti i napade u svojoj zemlji.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova rekli su nam da trenutno ne raspolažu informacijama o eventualnom stradanju hrvatskih turista u Tunisu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...