Otvoreno pismo radnica Adrie i Udruge Solidarnost ministru financija Borisu Lalovcu

Nakon što su prije pet dana radnice zadarske Adrie na ulazu u tvornicu dočekale stečajnog upravitelja Dragana Bijelića te ga spriječile u prvom pokušaju ulaska u prostorije uprave nekada najpoznatije hrvatske tvornice za preradu ribe te nakon što su vlastitim tijelima spriječile izlazak iz tvorničkog kruga šlepera s oko 6 tona konzerviranih srdela u ulju koje su vlasništvo Državnih robnih rezervi i bile su namijenjene područjima stradalima od poplava, čini se kako je kraj i ove tvrtke sve bliže.

Činjenica je kako su same očajne radnice tražile pokretanje stečaja od kojega je najveći dio njih kasnije odustao jer se pronašao strateški partner koji bi pokrenuo proizvodnju. Sada od Bijelića traže da se stečaj opozove, no to je zakonski, čini se, nemoguće.

Naime, došlo je do određenih dogovora s generalom Lukićem, nakon čega su radnice odustale od stečaja očekujući kako će to ponovno pokrenuti proizvodnju te osigurati egzistenciju radnicama koje se trenutno nalaze u iznimnno teškoj situaciji.

S obzirom da se ništa nije promijenilo, posljednji vapaj gladnih radnika za spas ove posljednje  zadarske tvornice, jedne od najvećih prerađivača ribe, upućen je na adresu ministra financija Borisa Lalovca.

Dopis prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine ministre financija Republike Hrvatske!

Trgovački sud u Zadru je pokrenuo stečaj zadarske tvornice za preradu ribe ADRIA d.d. Zadar, a   prethodno je bila dogovorena predstečajna nagodba da bi se spasila proizvodna radna mjesta, ali je Porezna uprava Zadar blokirala račun poduzeća Adria za dug 4.700.000 kuna.

Tvornica Adria je posljednji proizvodni pogon u Gradu Zadru gdje se gasi 150 radnih mjesta. Kome je to u interesu? Do sada je samo na području Zadarske županije propalo kroz posljednih 20-tak godina više stotina trgovačkih društava gdje su radnici ostali bez posla i žive ispod granice siromaštva i na rubu gladi. Nastala je ogromna socijalna diferencijacija radnika koji su stvorili sva ta poduzeća i materijalna dobra i sloj novonastalih bogataša koji su prije Domovinskog rata predstavljali socijalne probleme. Zbog toga nema novih stvaranja vrijednosti, nema proizvodnje, nema otvaranja novih radnih mjesta pa prema tome ni izvoza niti rasta društvenog bruto proizvoda. Za sve je to netko kriv i gle čuda Ministartsvo finacija blokira račun Adrie, a sve kako zainteresirani strateški partner ne bi pokrenuo proizvodnju.

Poštovani ministre mi hoćemo raditi i zahtijevamo da Ministarstvo financija deblokira račun Adrie i da se opozove stečaj, a sve kako bi se omogućilo zainteresiranom strateškom partneru da pokrene proizvodnju.

U Zadru, 4. ožujka 2015. godine

Koordinacija radnika Adrie Zadar

Jadranka Grdović

I

Predsjednik

Udruge bivših zaposlenika “Solidarnost” Zadar

Petar Smokrović

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...