Papa nakon ‘Ndraghete udara i na Camorru

Papa Franjo u subotu će posjetiti Napulj i uputiti snažnu poruku lokalnoj mafiji Camorri u njezinu uporištu u napolitanskoj četvrti Scampia. Franjo je osudio ‘moć krvi i novca’, a mafijašima poručio ‘da još imaju vremena da ne završe u paklu’.

Stotine tisuća ljudi očekuju se u subotu na ulicama tog vrlo katoličkog grada. Bit će to naporan dan za Franju koji će se zaustaviti na devet mjesta i govoriti šest puta.

Mjere sigurnosti su iznimne, posebice zato jer će Papa ukupno 25 kilometara putovati automobilom. Po mjesnim medijima, oko 3.000 pripadnika snaga sigurnosti, uključujući snajperiste, bit će raspoređeno u Napulju i oko grada.

Iako nisu stigle posebne prijetnje, postoji rizik od napada džihadista nakon pokolja u Tunisu ili osvete mafije nakon prošlogodišnje Papine ekskomunikacije mafijaša.

Franjo će dan početi molitvom u Pompejima, a zatim će helikopterom stići do siromašne četvrti Scampia, premrežene organiziranim kriminalom, gdje će se obratiti mještanima.

Poslije će održati misu na otvorenom na znamenitoj Piazzi del Plebiscito, glavnom gradskom trgu, i posjetiti zatvor Poggioreale gdje 2.500 zatvorenika živi na prostoru predviđenom za njih 1.400. S devedesetak odabranih zatvorenika će ručati. Među njima će biti homoseksualci, transseksualci i oboljeli od side.

U mjesnoj napolitanskoj katedrali poklonit će se relikvijama svetog Januarija, zaštitnika grada. Navečer će se susresti s mladima koji će u njegovu čast prirediti koncert napolitanskih pjesama na gradskoj rivi.

Borba protiv mafije, transparentnost u upravljanju javnim dobrima, prihvaćanje useljenika, nezaposlenost mladih i zaštita okoliša bit će u središtu Franjinih poruka u Napulju.

Otkako je izabran, Franjo poziva svećenike i vjernike da bez obzira na prijetnje prekinu svu suradnju s mafijašima. U ožujku 2014., tijekom svečanosti koju je organizirala antinmafijaška organizacija Libera, Franjo je osudio ‘moć krvi i novca’, a mafijašima poručio ‘da još imaju vremena da ne završe u paklu’.

U lipnju u Kalabriji ekskomunicirao je ‘Ndraghetu, što je nezabilježen potez u crkvenoj borbi s organiziranim kriminalom.

Franjo je zabranio sve skrivene poveznice Crkve i mafije, poput mafijaškog plaćanja procesija, kupovanja crkvene imovine, upravljanja katoličkim dobrotvornim udrugama i pokušaje da se utječe na pojedine prelate.

U intervjuu za tjednik Panoramu, napolitanski nadbiskup kardinal Crescenzio Sepe rekao je da mjesna Crkva ‘vodi dobru borbu s Camorrom’.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...