Cestitka_Uskrs

Paul Allen pronašao potopljeni japanski ratni brod

Suosnivač Microsofta Paul Allen predvodio je ekipu koja je pronašla potopljeni japanski ratni brod Musashi, jedan od najvećih bojnih brodova koji je ikada sagrađen, objavio je u četvrtak američki milijarder na svojoj internetskoj stranici.

Službeno još nije potvrđeno da se radi o brodu koji je 24. listopada 1944. godine potopilo američko ratno zrakoplovstvo ubivši pritom više od 1000 japanskih vojnika, što je bila otprilike polovica posade na ovom divovskom plovilu. No, Allen je uvjeren da je pronašao Musashi, zahvaljujući naprednoj tehnologiji kojom raspolaže njegova jahta M/Y Octopus, a vodeći se povijesnim podacima i detaljnim topografskim informacijama. Na svojoj internetskoj stranici Allen je objavio i fotografije potopljenog broda pronađenog na dnu Sibuyanskog mora u blizini Filipina.

– Ako se potvrdi da je to doista Musashi, to je u rangu otkrića Titanica, zbog toga što taj brod predstavlja i zanimanja koje pobuđuje, izjavio je filipinski povjesničar Manuel Luis Quezon III, čiji je djed bio predsjednik Filipina u doba japanske okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Musashi i njegov sestrinski brod Yamato do današnjih se dana smatraju najtežim i najbolje naouružanim ratnim brodovima u povijesti, tvrdi Frank Blazich Jr, mornarički povjesničar u Washington Navy Yardu. Musashi je težio gotovo 73.000 tona i imao devet glavnih topova. Čahure streljiva koje je u njima korišteno težile su više od 1,5 tone, a brod je bio dugačak 263 metra.

– To su nevjerojatno veliki brodovi i predstavljali su ponos nacije, rekao je Blazich Jr.

Na službenoj stranici Paula Allena objavljene su fotografije potopljenog broda snimljene podvodnim plovilom na daljinsko upravljanje. Glasnogovornik Allenove ekipe najavio je otkrivanje novih detalja u svezi s ovim otkrićem u sljedećih nekoliko dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...