Pet savjeta kako ulagati dok tržištem vlada jak dolar

Brojni analitičari i ulagači već mjesecima bacaju u smeće svoja predviđanja i taktike za trgovanje radi stalnog rasta dolara. Pretpostavke su početkom godine bile da će euros/dolar doseći 1,1000 do kraja 2015., a sada isti ti analitičari već spominju 0,9500 do kraja godine. Nekoliko istovremenih okolnosti utjecale su na vrijednost dolara – od monetarne politike SAD-a s postupnim oporavkom njihovog gospodarstva, očekivanja i početak otkupa državnih obveznica Europske središnje banke sa slabljenjem eura do utjecaja iz drugih država, radi primjerice politike japanske središnje banke. Unatoč najnovijim promjenama nakon ovotjednih izjava čelnika američke središnje banke u vezi kamatnih stopa, analitičari Saxo Banke, međunarodne investicijske banke, i dalje očekuju snažan dolar u odnosu na druge valute. Istovremeno pada cijena nafte, s obzirom da su nafta i dolar snažno povezani jer su cijene roba izražene u dolarima. Tradicionalno, jačanjem dolara, pada cijena nafte i obrnuto.

Volatilnost na tržištu kapitala znači i izazove u trgovanju, ali iskusnima može otvoriti dobre prilike, kažu iz danske investicijske banke i ističu da je prvi savjet – pratiti trendove. Iako se čini očito, investitori koji su pratili valutne parove i kupili dolar na početku rasta dobro su profitirali tijekom posljednjeg razdoblja. Teško je predvidjeti kada će dolar krenuti silaznom putanjom, pa moramo ići dan po dan i događaj po događaj u procesu trgovanja, poručuje John Hardy, rukovoditelj strategije za trgovanje valutama u Saxo Banci i zaključuje da je obilježje uspješnog ulagača znati kada je trenutak za povući zaradu i izaći iz ‘igre’.

Ulagači koji su diverzificirali portfelj s CFD-jevima (ugovorima na razliku) ostvarit će dobit ako dobro procijene hoće li cijena rasti ili padati. CFD-jevi su financijski derivat i mogu se koristiti za trgovanje robom, uključujući naftu, dionicama, indeksima ili fondovima. Velika je potražnja za CFD-jevima jer se može iskoristiti trend padanja ili rasta cijena, pa se primjerice upravo na takav način može iskoristiti događanja na tržištu s cijenom nafte, kažu iz Saxo Banke i pojašnjavaju da je taj financijski derivat koristan i za ‘hedžiranje’ i zaštitu, ako trgovac ima portfelj s različitim imovinama.

Iz Saxo Banke također poručuju trgovcima da prilagode svoja ulaganja rezultatima koji se ostvaruju s njima. Pojašnjavaju da se, s obzirom da je gospodarstvo SAD-a u stalnom rastu, strana ulaganja vraćaju u SAD i to pozitivno utječe na dionice iz te države, nasuprot onih u eurozoni ili na japanskom tržištu. Istovremeno, obveznice u SAD-u su također zanimljive stranim ulagačima zbog više kamatne stope, u usporedbi s drugim velikim gospodarstvima.

Pozicije usmjerene na kratkoročne poteze u dijelu roba također mogu donijeti koristi. Kada je povećana volatilnost tržišta, ulagači se tradicionalno okreću sigurnim utočištima, posebno zlatu. Zlato ima obrnuti odnos s dolarom, što znači da mu slabi vrijednost kako raste dolar. No, taj odnos ipak nije tako čvrst kao što je to situacija s naftom, pa iako je dolar stalno atraktivan i raste, mogu se pojaviti kratkotrajne ‘rupe’ na kojima investitori mogu zaraditi.

Monetarna politika SAD-a razlikuje se od one u EU i Japanu i tijekom cijele godine vladat će nagli zaokreti i fluktuacije na tržištu valuta, pa ulagači stoga moraju pažljivo procijeniti kada ‘uhvatiti’ svoj zacrtani val ulaganja, pažljivo pratiti tržište i prilagođavati svoje poteze sve dok ne ostvare željenu dobit, zaključuju iz danske investicijske banke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...