Plin jeftiniji od travnja: Evo koliki bi vam mogao biti novi iznos na računu

Plin bi u travnju mogao pojeftiniti oko sedam posto. Kada sezona grijanja već završi, mogao bi biti 25 lipa povoljiniji po kubičnom metru.

Kako neslužbeno doznaje RTL, cijena kubičnog metra plina od travnja bi se mogla smanjiti za 25 lipa – na 3,36 kuna. Prosječno hrvatsko kućanstvo, s godišnjom potrošnjom od 1.300 kubika, time bi uštedjelo 325 kuna.

Trebalo je to učiniti u zimskom periodu

Bivši potpredsjednik Vlade, koji je svojedobno amenovao poskupljenje plina od 22 posto, tvrdi da se građanima moglo olakšati ranije, odnosno više. Podsjeća da je cijena nafte, uz koju je vezana cijena plina, donedavno bila u slobodnom padu.

“Nije bilo nikakvih razloga da cijena plina u zimskom periodu, kad je to najvažnije za hrvatske građane, ne bude niža. To što se to najavljuje danas, znači da su se desili ekstraprofiti. Što se mene tiče, propuštena je šansa, i još uvijek se može ispraviti da se retroaktivno smanji cijena plina”, izjavio je Radimir Čačić.

Koliko je prostora za niže cijene plina koje najavljuje ministar gospodarstva, u Energetskoj regulatornoj agenciji još se nisu izjasnili. No čini se da će uštede građanima donekle umanjiti novi dokument koji ondje spremaju.

Imamo li uopće razloga za slavlje?

Traje i javna rasprava o Metodologiji koja predviđa obračun dvije, umjesto dosadašnje jedne mjesečne naknade za plin.

“Prijedlogom Metodologije mijenja se način izračuna fiksne mjesečne naknade, na način da se u izračun iste dodaje fiksna mjesečna naknada za opskrbu plinom”, priopćeno je iz HERA-e.

A kada se u konačnu računicu umiješaju i lokalni distributeri, odnosno gradske plinare, teško da će građani imati razloga za slavlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...