Pokradeni Šibenčanin: “Javite tko je pokrao moje zlato vrijedno 700.000 kuna, dajem i nagradu!”

Sredinom svibnja prošle godine ukraden je najveći dio jedne od najvrjednijih privatnih numizmatičkih zbirki u Šibeniku, vjerojatno i u Dalmaciji. Riječ je o zbirci zlatnih i srebrnih novčića Šibenčanina Đorđa Chiabova, strastvenog numizmatičara koji je više od četrdeset godina skupljao kolekciju po kolekciju novčića želeći ih u naslijeđe ostaviti svojoj djeci.

Zlatni novčići, teški skoro dva i pol kilograma, ali i gotovina iz stana u centru Šibenika postali su plijenom razbojnika 12. svibnja prošle godine. Razbojništvo se dogodilo usred bijela dana.

Pozvao ljude da se jave ako bilo što znaju o njegovim novčićima

Otkad se dogodio razbojnički pohod, opljačkanim novčićima i gotovini gubi se svaki trag. Policijska istraga, sudeći po riječima Karla Chiabova tapka na mjestu već punih deset mjeseci pa se, iako mu u policiji to nisu savjetovali, odlučio javno pozvati osobe koji imaju bilo kakvu informaciju ili podatak koji bi njega, odnosno policiju, uputio na trag dragocjenih novčića da ga što prije kontaktiraju, piše Slobodna Dalmacija.

Spreman ponuditi i nagradu

“Ako netko ima takvih saznanja, neka mi se javi. Spreman sam ponuditi i nagradu. Riječ je, prije svega o sentimentalnoj vrijednosti, dragoj uspomeni na pokojnog oca koji je bio silno posvećen numizmatici odričući se mnogih životnih radosti.

Svoju je zbirku marljivo upotpunjavao, a radi se o serijama zlatnika ili srebrnjaka koje su izdavane u povodu olimpijskih igara i drugih sportskih susreta, različitih manifestacija ili značajnih događaja u prošlosti. Sjećam se tako zlatnika koji se odnose na republike bivše države, pa na vremenska razdoblja…, rekao je muškarac

Vrijednost 700 tisuća kuna

Te kutije je brižno čuvao. Bile su po cijelom stanu. Dio se nalazio i u spavaćoj sobi. Kada je provaljeno, cijeli stan je izprevrtan. Zlatnici su pokradeni…, a držim da tolika količina 24-karatnog zlata u novčićima mora ostaviti neki trag. Ne može se samo tako netko pojaviti kod zlatara ili u poslovnici za otkup zlata i istresti dva i pol kilograma zlata, prema trenutnim tržišnim procjenama vrijednog oko sedamsto tisuća kuna… Bilo bi sumljivo i kada bi donio dva-tri zlatnika…

Od razbojništva do danas, s policijskim istražiteljima sam se, na vlastitu inicijativu, čuo nekoliko puta… Posljednje što su mi kazali jest da imaju nekakav trag. Meni je to slaba utjeha, a kako vrijeme prolazi, gasne i nada da će se pronaći očeva ostavština. Toliko sam ojađen takvom situacijom da teško pronalazim riječi”, ispričao je muškarac.

Bio bih zahvalan na svakoj informaciji koja će dovesti do njih, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...