Porez na nekretnine ide 2016, bolje 2020… a možda nikad

‘Porez na nekretnine je zlatna rezerva za iduću godinu’, govorio je Slavko Linić, tadašnji SDP-ov ministar financija u rujnu 2013. U travnju 2014. vladajući su sporni porez pomaknuli za 2016, da bi smjenom Linića i ustoličenjem Borisa Lalovca aktualna postala 2020. Nakon jučerašnjeg istupa premijera Zorana Milanovića jasno je da su SDP-ovci porez na nekretnine zauvijek prekrižili.

Već odavno zaboravljeni Plan 21 Kukuriku koalicije predviđao je uvođenje poreza na imovinu kako bi se smanjili doprinosi odnosno nameti na radničke plaće, a teret financiranja zdravstva prebacio na imućnije građane.

Međutim kad se krenulo u realizaciju, HNS-ovci su se propeli na zadnje noge prijeteći izlaskom iz Vlade. Linić kao najglasniji zagovornik poreza na nekretnine ipak nije htio u potpunosti odustati, već je na svoju ruku projekt gurao dalje.

Nakon njegovog pada nasljednik mu je Lalovac u jednom od svojih prvih intervjua rekao kako će uvođenje poreza na nekretnine morati ići polagano.

‘Uvjeren sam da će u punom opsegu zaživjeti do 2020’, izjavio je aktualni ministar financija u lipnju prošle godine.

Evo nas u (pred)izbornoj godini. Premijer Milanović razletio se na sve strane – grli, ljubi, i obećava. U srijedu se pojavio pred mladim poduzetnicima u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva.

Povela se rasprava i o poreznoj politici, a premijer je istaknuo kako bi uvođenje poreza na nekretnine imalo posljedice na socijalni poredak.

‘Ako ikad krenemo s porezom na nekretnine, to će imati posljedice na socijalnu stratifikaciju. Ljudi se onda intenzivnije grupiraju prema vrijednosti nekretnine – tamo gdje je veća vrijednost nekretnine, veća je i apsolutna vrijednost poreza koji se ubire. Ako se iz tog novca financiraju lokalna infrastruktura i usluge, onda, kao u Americi, dolazi do grupiranja bogatih, manje bogatih i siromašnih. To kod nas u Europi nije tako jer su manje stope poreza na imovinu’, rekao je.

Volio bih da ih možemo više oporezovati, ali to ima kolateralni učinak na socijalni poredak i razlike koje su kod nas, globalno gledano, male, dodao je premijer.

Znači zbog ugroze socijalnog poretka SDP je odustao od jačeg oporezivanja imućnijih!

Ako se već diglo ruke od poreza na nekretnine, mogao se Milanović izvući spominjanjem nesređenih zemljišnih knjiga ili krizom tržišta nekretnina, koje bi takav porez možda dotukao, a ne šupljom pričom o socijalnom poretku.

A možda se šef SDP-a boji ponavljanja izborne 2007, kad su partijaši također gordo, ali i nemušto, najavljivali porez na imovinu da bi to lukavo protiv njih okrenuo Ivo Sanader, plašeći građane kako će za plaćanje novog nameta morati dizati kredite i prodavati svoje nekretnine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...