Pratimo ciklonu “Rea”: Jaka bura na Pagu prevrće parkirana vozila, na Prizni udari bure od 214 km/h!

Zbog orkanske bure koja puše na zadarskom području ujoš uvijek su zatvoreni svi cestovni smjerovi za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji.
Također za sav promet zatvorena je autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta D-54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala D-8 između Bakra i Svete Marije Magdalene i Paški most.

U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen, te na zadarskom području Biograd-Tkon i katamaran Ist-Molat-Zadar.

U gradu Zadru pola sata iza ponoć pripadnici Javne vatrogasne postrojbe uklanjali su stablo koje je palo u Kožinu, a jutros su na prometnici u Biogradu također morali uklanjati srušeno stablo.

Kišno nevrijeme praćeno vrlo jakim vjetrom zahvatilo je u četvrtak ujutro Makarsko primorje, bura puše prosječnom brzinom od 70-tak, a s orkanskim udarima i više od 140 kilometara na sat.U zadnjih 12 sati palo je 17 litara kiše po metru četvornom.

Zbog olujnog vjetra od jutros su u prekidu trajektne linije Makarska – Sumartin na otoku Braču i Drvenik – Sučuraj na otoku Hvaru.

Bura je također, prema informaciji Gradskog centra Osejava u Makarskoj, pričinila manje štete u gradu na prometnim znacima, kioscima, reklamnim panoima i tendama, javila je Dalmacija News.

Ceste su mokre i skliske pa se vozačima preporučuje oprezna vožnja posebice kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, na državnoj cesti D8 kod Baškog Polja te na brzoj prometnici od Baškog Polja do južnog ulaza u tunel Sveti Ilija u Bastu zbog mogućih jakih bočnih udara vjetra.

U Dalmaciji će više oborine danas biti u prvom dijelu dana. Uz obalu i na otocima padat će kiša, u Zagori kiša i snijeg, a stvaranje debljeg snježnog pokrivača očekuje se iznad 700 metara nadmorske visine. Bura ponegdje pahulje može donositi i do obale sjeverne i srednje Dalmacije. Najviše kiše past će na jugu Dalmacije, lokalno moguće i preko 100 litara po kvadratnom metru. Prema kraju postupno slabljenje, navečer u većini predjela i prestanak oborina. Puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanska. Udari bure u mnogim će lokacijama prelaziti 100 km/h, a podno Velebita i okolici Paškog mosta i 200 km/h. Južnije od Pelješca veći će dio dana puhati jugo koje će do večeri okrenuti na buru Temperature zraka rano ujutro od 2°C ponegdje u zaleđu Kvarnera i podno Velebita, do toplih 15°C na jugu Dalmacije. Sredinom dana u većini krajeva od 5 do 10°C, u zaobalju malo hladnije, a južnije od Pelješca nekoliko stupnjeva toplije.U petak na sjevernom Jadranu pretežno, u Dalmaciji djelomično sunčano i suho. Malo kiše i susnježice moguće je još ujutro na u Konavlima, a slab snijeg nošen burom moguć i dalje u podvelebitskom kanalu. Puhat će jaka, ponegdje i olujna bura, u mnogim predjelima s orkanskim udarima, a podno Velebita bura će i dalje ponegdje imati orkanski prosjek. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 4°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7 do 13°C, u zaobalju i malo niže, ali će vjetar pojačavati osjet hladnoće.

U subotu posvuda pretežno sunčano. Iako će bura oslabiti u odnosu na prethodne dane, i dalje će biti mjestimičnih olujnih udara, podno Velebita i orkanskih. Jutro malo hladnije, a najviše dnevne temperature bez veće promjene u odnosu na petak. Sunčano, uz daljnje slabljenje bure i lagan porast dnevnih temperatura zraka bit će u nedjelju.

Na Prizni upravo izmjeren udar bure od 214 km/h. Orkanska bura na Pagu po ulicama prevrće vozila, što je vidljivo i iz fotografije!

U prekidu su trajektne linije: Brestova-Porozina, Valbiska-Merag, Valbiska-Lopar, Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak, Sumartin-Makarska i Biograd-Tkon; katamaranske linije Rogač-Split, Žirje-Kaprije-Šibenik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Korčula-Hvar-Split, Novalja-Rab-Rijeka i Ist-Molat-Zadar te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...