Premoćna pobjeda Netanyahua na izraelskim izborima

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu premoćno je pobijedio na parlamentarnim izborima održanima u utorak, objavilo je izborno povjerenstvo nakon što su prebrojani gotovo svi glasački listići.

Netanyahuov desničarski Likud osvojio je 30 mjesta u 120-članom parlamentu Knessetu, dok je njegov glavni suparnik Cionistički savez lijevog centra osvojio 24 mjesta, objavili su izraelski mediji nakon prebrojanih 99,5 posto listića.

U postocima, središnje izborno povjerenstvo objavilo je da je Likud osvojio malo više od 23 posto, a Cionistički savez malo manje od 19 posto glasova.

Riječ je o iznenađujuće premoćnoj pobjedi Likuda koji je u posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja zaostajao za oporbenim Cionističkim savezom Isaaca Herzoga.

“Suprotno svim prognozama ostvarili smo veliku pobjedu za nacionalnu koaliciju pod vodstvom Likuda”, kazao je Netanyahu pred oduševljenim pristašama u Tel Avivu. “Sada moramo izgraditi jaku i stabilnu vladu”, dodao je izraelski premijer kojemu će sljedeći mandat na čelu vlade biti treći zaredom, a četvrti ukupno.

Herzog je u srijedu ujutro kazao da je nazvao Netanyahua i čestitao mu na izbornoj pobjedi. “Prije nekoliko minuta razgovarao sam s premijerom Benjaminom Netanyahuom i čestitao mu i zaželio sreću”, rekao je Herzog, dodajući da će njegova stranka u parlamentu biti alternativa desničarskom Likudu.

Likud je najavio da će nova vlada biti sastavljena u roku od nekoliko tjedana, te da su već počeli pregovori sa strankom Židovsko ognjište sadašnjeg ministra gospodarstva Naftalija Bennetta koja promiče židovsku kolonizaciju palestinskih područja.

Za stabilnost Netanyahuove koalicije ključna će biti podrška centrističke stranke Kulanu bivšeg člana Likuda Moshea Kahlona koja je na izborima osvojila deset mjesta.

Po posljednjim predizbornim anketama oporbeni Cionistički savez trebao je osvojiti 24 do 26 mjesta u Knessetu, dok je Likud dobivao između 20 i 22 mandata, te stoga premoćna pobjeda Benjamina Netanyahua predstavlja veliko iznenađenje.

Analitičari taj preokret pripisuju radikalnoj desničarskoj kampanji koju je Netanyahu vodio zadnjih dana uoči izbora i kojom je, obećanjem da će nastaviti sa židovskim naseljavanjem i da neće dopustiti uspostavu palestinske države, u posljednji trenutak privukao glasove nacionalističkih birača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...