Prosvjed zbog otpremnina koje čekaju godinama

Bivši radnici autobusnog prijevoznika Croatia Zadar Linea, kojima nisu isplaćene u stečajnom postupku priznate otpremnine u ukupnom iznosu od 4 milijuna kuna, u četvrtak su po tko zna koji put mirno prosvjedovali tražeći da se ubrzaju dugogodišnji sudski postupci u vezi s imovinom tvrtke.

Osamdesetak radnika bi njihovim rješavanjem mogli dobiti svoja potraživanja, rekao je sindikalni pravnik SSSH Vedran Uranija, koji tvrdi da će se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zauzeti za radnike. Ohrabrujuće je da je naš ured dobio odgovor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je upozorila na problem i zalaže se da se hitno ubrzaju sudski postupci zbog kojih radnici ne mogu do svojih otpremnina, rekao jeUranija.

Već tri godine su prošle od završetka stečajnog postupka, koji je trajao čak 12 godina. Osamdesetak radnika je ostalo bez 4 milijuna kuna otpremnina, a stečajni upravitelj je priznao njihova potraživanja.

Uranija navodi da se vode tri sudska postupka. Najvažniji postupak je vezan uz takozvani krug tvrtke, koji je i najvrednija imovina bivše tvrtke. Također se vode i sporovi oko autobusnih kolodvora u Zadru i u Obrovcu.

Ako se barem jedan od tih sporova riješi u korist radnika, oni bi mogli dobiti svoje otpremnine, istaknuo je Uranija dodajući kako bi neki od mlađih radnika mogli biti i vraćeni na poslove u pravnim slijednicima tvrtke i novim koncesionarima.

Sindikalni povjerenik radnika Ivan Bucić ističe kako se nada da će se stvari pokrenuti nakon pisma iz Ureda predsjednice.

Ovo je zapravo 15 godina otkako ne radima. Netko ne želi da se to riješi, netko to opstruira. Našu najvredniju imovinu, ovaj krug tvrtke sada koristi Čazmatrans, a vrijedna je više od 50 milijuna kuna, rekao je povjerenik Bucić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...