PU zadarska najavila pojačane kontrole prometa, posebice motociklista

Svakodnevnim praćenjem stanja sigurnosti prometa na području ove Policijske uprave evidentna je pojava prometnih nesreća vozača mopeda i motocikala.

Analizirajući statističke podatke o stradavanju tih sudionika u prometnim nesrećama sa razine ove PU, za nepuna tri mjeseca ove godine, evidentno je da se dogodilo ukupno 14prometnih nesreća u kojima su 3 osobe teže,a 8 ih je lakše ozlijeđeno, javljaju iz PU zadarske.

Daljnjom analizom prometnih nesreća u prošloj godini u usporedbi s2013. godinom evidentno je povećanje smrtno stradalih osoba za 150% (2013.g.-2 osobe, 2014.g.- 5 osoba) uz smanjenje teže ozlijeđenih osoba  za 8% ( 2013.g.- 50 osoba, 2014.g.- 46 osoba),  te  smanjenje  lakše ozlijeđenih osoba za 4,5% ( 2013.g.- 67 osobe, 2014 g.- 64 osobe).

Iz navedenih podataka, vidljivo je pogoršanje stanja sigurnosti vozača i putnika mopeda i motocikala, posebno kod prometnih nesreća koje su za posljedicu imale smrtno stradavanje, a ističe se podatak da su oko 60% prometnih nesreća u kojima su isti sudjelovali upravo skrivili vozači mopeda i motocikla.

Dosadašnja praksa ukazuje da djeca prije 16. godine života, kao donje dobne granice za stjecanje prava upravljanja vozilima M i A1 kategorije, gotovo u pravilu ne poznaju osnovne zakonske odredbe niti pravila ponašanja u prometu pa ovom prilikom posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koje koriste motocikle i mopede, odnosno apeliramo na roditelje da prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme) kako bi mladi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Ovim putem želimo podsjetiti sudionike navedenih kategorija vozila o zakonskim obvezama koje imaju kao i o kaznama koje su predviđene za isto:

– Vozač motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze na tim vozilima moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina, napominju iz PU zadarske.

Kazne su 300 kuna za vozača bicikla, odnosno, 1.000 kuna za vozača motocikla, mopeda i osobe koje se prevoze.Osim toga, policijski službenik naredbom će privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz prometa vozača motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitne kacige, ili ih odbiju nositi na glavi.

U narednom razdobljupolicija će poduzimati pojačane aktivnosti prilikom kontrole prometa s naglaskom nagruba kršenja prometnih propisa (nepropisna brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nekorištenje zaštitne kacige i vožnja pod utjecajem alkohola), koja su generatori nesreća s teškim stradavanjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...