U Caffe Galeriji Đina u Zadru otvorena izložba fotografija “Raj gdje je ugljen bio kralj”

U Caffe Galeriji Đina u Zadru, u četvrtak 26. ožujka 2015. godine, pod nazivom Raj gdje je ugljen bio kralj, otvorena je četvrta po redu ovogodišnja izložba fotografija Tomislava Marijana Bilosnića. Riječ je o tridesetak izložbenih formata fotografija snimljenih u Walesa, jednoj od četiri države koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Fotografije su snimljene na velikom ljetnom festivalu u Cardiffu, glavnom gradu Walesa, u kolovozu 1995. godine.  Ovom je prigodom izložen tek manji izbor jedne obimnije cjeline fotografija snimljenih na prostorima Walesa. Izložbu je otvorio fotograf Silvio Panović iz Foto kluba Kornat.

Književnik i slikar, Tomislav Marijan Bilosnić  kao neosporno svestrano nadaren autor, pokazuje nam ovom izložbom i svoju fotografsku vještinu.  Kao i njegovi putopisni tekstovi tako i Bilosnićeve fotografije donose nam niz zanimljivih priča i jasnih poruka sa zavidnom moći opažanja. Iako je većina fotografija snimljena bez prethodnih priprema, nakana i planova, svi ovi uradci ipak pokazuju visoku invenciju i gotovo stalno srastanje autorovih osjećaja s motivima koji nam se nude. Pred nama je zapravo javna memorija Cardiffa i Walesa, potraga za detaljima prostora i njihova duha, uz visoko poznavanje potencijala medija. Mada primarno ne ide u potragu za senzacijom, Bilosnićeva snimateljska poetika na ekspresivno-kubističkom planu slijedi logiku života prostora, zapravo rekonstrukcije njegova duha, uvijek nam ističući vedar i blizak svakodnevni svijet.

Izložba Bilosnićevih fotografskih zapisa iz Walesa može se vidjeti u Galeriji  Đina do 4. travnja ove godine. Izložbu prati i posebno opremljeni katalog, u kojemu je tiskan i Bilosnićev putopis iz Walesa pod naslovom Raj gdje je ugljen bio kralj, kako je nazvana i izložba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...