Rektor Uglešić primio nagradu austrijskog predsjednika: “Nedostaje mi riječi za opisati ovaj trenutak!”

Svečanim programom jučer je obilježen Dan Sveučilišta u Zadru. U nazočnosti velikog broja rektora, prorektora , dekana i akademika iz cijele zemlje i inozemstva, pročelnika odjela, studenata i ostalih uzvanika danas su najboljim studentima i profesorima dodijeljene godišnje Rektorove nagrade.

Također je upriličeno uručenje Velikog zlatnog odličja za zasluge za Republiku Austriju. Veliko zlatno odličje rektoru Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Anti Uglešiću dodijelio je predsjednik Republike Austrije prof. dr. sc. Heinz Fischer, a uručila mu ga je veleposlanica Republike Austrije u RH Nj.E. gđa. Andrea Ikić-Böhm.

To najviše priznanje zadarskom rektoru se dodjeljuje za otvaranje austrijske knjižnice dr. Alois Mock, što je bio najveći projekt u Hrvatskoj povodom pristupanja Hrvatske EU. Prema riječima austrijske veleposlanice, rektor je iskazao osobnu privrženost, kada je na njegovu inicijativu proslavljen 80. rođendan dr. Mocka. To je dokaz osobnih zasluga, te izraz tradicije bliskih veza između Austrije i Dalmacije, kazala je Veleposlanica Austrije.

Dan Sveučilišta

Njoj je rektor uručio pismo zahvale, kojeg je pročitao na svečanosti.

Nedostaje mi riječi kojom bi opisao ovaj prekrasan trenutak. Taj čin doživljavam kao priznanje meni i velika čast za Sveučilište, Grad i moju domovinu. Posebno zahvaljujem veleposlanici Ikić Bőhm bez kojih ne bi bilo ovih rezultata i što je udovoljila mojoj želji da službeno uručenje bude u mom Zadru, rekao je rektor Uglešić, kojem u rujnu ističe drugi i posljednji mandat.

Među uzvanicima bio je i župan Stipe Zrilić koji je obraćajući se nazočnima podsjetio na početke Sveučilišta u Zadru, osnivanje Filozofskog fakulteta, te prvih inicijativa u Zadarskoj županiji za ponovnim osnivanjem Sveučilišta.

Od tada do danas veze između Sveučilišta i Županije postale su neraskidive, rekao je župan Zrilić i dodao kako se ta suradnja posebno očituje u međunarodnoj suradnji.

Spomenimo tek onu našu s Južnomoravskom regijom i vašu s tamošnjim Mendel sveučilištem ili onu našu s Podkatpatskim vojvodstvom i vašu sa Sveučilištem u Rzeszowu; značajna je bila i suradnja u organizaciji sjednice Uprave Skupštine europskih regija koja je prošle godine održana ovdje u ovoj dvorani; a svakako moram istaknuti i znanstveno-stručni skup Potencijali društveno-gospodarskog razvitka Zadarske županije koji je održan u sklopu Županijskih dana 2013. te knjigu koja je izašla kao rezultat skupa, dodao je župan.

Dan Sveučilišta

Župan je naglasio i to kako Županija ima zadaću i odgovornost upravljanja razvojem svog područja, a Sveučilište se kroz 13 godina svog postojanja, naveo je, unapređujući svakodnevno kvalitetu svog rada, razvilo u nezaobilazan čimbenik društvenog i gospodarskog života Zadarske županije.

S obzirom na kontekst članstva u EU, mislim da mogu sa sigurnošću reći kako će se ta suradnja odnositi prije svega na pokušaj ostvarivanja pametnog, održivog i uključivog razvoja kroz povezivanje lokalne i područne samouprave i znanosti i obrazovanja s gospodarstvom, istaknuo je uz ostalo župan Zrilić.

Rektorove nagrade dodijeljene su studentima Katarini Batur, Martini Brzica, Marinu Dujmoviću, Ireni Jurković i Marku Stijicu. Za sportska dostignuća Rektorovu nagradu su dobili Ženska i Muška ekipa Studentskog sportskog košarkaškog kluba. Među 600 djelatnika zadarskog sveučilišta Rektorova nagrada je pripala prof. dr. Pavlu Mikiću, prof. dr Nikici Uglešiću, doc.dr. Tomislavu Frleti te Stipi Živaljiću, voditelju Odjela za kvalitetu. Rektor Ante Uglešić je uručio i godišnju nagradu Gradu Benkovcu.

Sveučilištu u Zadru stigle su brojne čestitke, među ostalim predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...