Rezanje “na julienne” čuva okus povrća

Dok kažeš keks: Za superbrzo guljenje bundeve i kivija poslužit će žlica, krumpir zarežite pa blanširajte, a vrijeme u kuhinji štedi i rezanje luka posebnom tehnikom.

Julienne je naziv posebne tehnike rezanja povrća i voća na jednake, tanke štapiće debljine šibica, objašnjava Branko Ognjenović, chef i stručni suradnik portala Gastro.hr. Ova tehnika rezanja često je savršen odabir za pripremu dekoracija kod prezentacije tanjura. S obzirom na to da su ovake rezane namirnice izrezane na jednake dijelove, njihova je termička obrada ravnomjerna, a jelo je time i ukusnije.

– Oštrim nožem režite povrće na dužinu od šest, sedam cm i debljine dva mm. Zatim slažite krišku jednu na drugu te opet režite po dužini na tanke jednake štapiće širine do dva mm. Ova tehnika rezanja najviše se koristi za povrće poput mrkve, celera, peršina, poriluka i voća poput jabuke – objašnjava Branko.

Povrće i voće izrezano na tanke trakice možete iskoristiti za “stir-fry” pripreme jela, salate, deserte i sl. Najviše problema mnogi imaju s rezanjem luka. Prije svega, valja zapamtiti da ne treba odrezati previše korijena jer drži luk u jednom komadu. Ogulite ga pa nožem zarežite po polovici preko korijena. Vrškom noža zarezujte luk što bliže korijenu pa zatim poprečno. Osim na rezanje, mnogo vremena odlazi i na guljenje. Rajčice ćete brzo oguliti prokuhate li ih i odmah stavite u zdjelu s ledenom vodom.

Zarežite kožicu na jednome mjestu pa jednostavno povucite prstima. Male cherry rajčice prilično je nespretno narezati pa uštedite vrijeme tako da ih u krug poredate na mali tanjur i poklopite drugim te lagano pritisnete i prerežete sve rajčice odjedanput. Kako biste što lakše narezali avokado na kockice, narežite ga na pola po dužini. Izvadite košticu vrškom noža te zarezujte vodoravne i okomite pruge. Zatim žlicom izvadite sve kockice odjedanput. Za brže guljenje krumpira zarežite ga po sredini, ali ne do kraja. Ubacite ga u proključalu vodu na nekoliko sekundi i izvadite. Kada se ohladi dovoljno da ga primite rukama, kora će sama pasti. I bundeva može zadati muke po guljenju jer je potrebno puno snage i preciznosti.

Umjesto guljenja kivija nožem prepolovite ga i izvadite unutrašnjost žlicom. Ona će olakšati pripremu gustih juha ili pirea od bundeve. Narežite bundevu na kriške poput lubenice. Ispecite je u pećnici i s lakoćom odvojite unutrašnjost žlicom.

Savršene kockice krastavca

Kako biste dobili savršene kockice, izrežite krastavac poprečno na veće komade, a onda svaki od tih komada izrežite uzdužno na trake. Stavite trake na dasku ispod oštrice noža. Dizanjem i spuštanjem oštrice noža sjeckajte trake na kockice.

Korica se “sama odmotava”

Mandarinama ogulite vrh i dno. Zarežite koricu koja je ostala i jednostavno “odmotajte” mandarinu. Uz pomoć čaše brzo odvojite koricu manga. Narežite ga na pola i prislonite na rub čaše tako da odvaja koricu i “meso” manga te pritisnite prema dolje.

Zgnječite češnjak nožem i ljuska će sama popadati, savjetuje Jamie

Stavite češanj češnjaka na dasku za rezanje. Naslonite po širini kuhinjski nož i snažno pritisnite nož dlanom. Napuknuti češnjak lakše ćete oguliti, savjetuje Jamie Oliver, popularni britanski chef. Češnjak kojem ljuska nije čvrsta stavite u zdjelu s plastičnim poklopcem. Tresite je desetak sekundi i ljuska će sama popadati. Ovaj je trik osobito koristan ako morate oguliti desetak češnjeva za što manje vremena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...