Roditelji više od deset tisuća djece ne mogu platiti prehranu u školi!

Roditelji čak deset tisuća hrvatskih učenika nemaju novca za školski obrok! Šokantni podaci stižu iz Ministarstva obrazovanja koje je provelo istraživanje o prehrani djece, a oni su i nekoliko puta gori od očekivanog.

Ručak nakon tjelesnog, učenicima škole u Svetoj Klari omiljeni je školski predmet, no tamo ima i gladne djece. Radi se, kažu, o šestero mališana čiji roditelji nemaju 200 kuna mjesečno za obroke u školi. Ipak, našli su načina da im pomognu.

“Za te učenike skupljamo po kunu. Znači, svaki učenik donese po jednu kunu u učionicu i tako pridonosimo za onu djecu koja nisu u mogućnosti”, kaže učiteljica Maja Skrivanek.

Tete kuharice, na prvoj liniji fronte, dobro vide da je tog problema sve više.

“Neka djeca dolaze ponovno tražiti jesti, mi im dajemo. Najvjerojatnije da je to ta situacija da doma malo jedu”, kaže kuharica Anka Radičević.

Tako je u baš svakoj školi u Zagrebu. Procjena je Ministarstva obrazovanja da u glavnom gradu gladuje 1500 djece.

“Naravno da je zabrinjavajuće, mislim da bi se država i ostale službe trebale pobrinuti za to da nema gladne djece”, kaže ravnateljica OŠ Sveta Klara, Tajana Bedaković Koren.

Pozornost države problem je dobio zahvaljujući ravnatelju škole u Belom Manastiru krajem prošle godine, koji je prvi progovorio o gladnoj djeci.

Sad je podatke prikupilo i Ministarstvo obrazovanja – rezultati su porazni. Za 1600 učenika zatražena je pomoć Centara za socijalnu skrb, većina ju još nije dobila. Za 8800 učenika pak nitko nije tražio pomoć za plaćanje školske prehrane. Najviše problema ima u Osječko-baranjskoj i Zagrebačkoj županiji te na području Siska.

“Mi smo dugo radili na ovoj analizi, zajedno s Ministarstvom socijalne politike i mladih i evo, kao što vidite, prije nekoliko dana su ponuđena konkretna rješenja”, kaže pomoćnica ministra obrazovanja, Sabina Glasovac.

Radi se o 24 milijuna kuna koje će Ministarstvo socijalne skrbi dati udrugama da, među ostalim, rješavaju i problem djece koja nemaju za obrok u školi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...