Sada je pravi trenutak da pripremite vrt i balkon

Dugo žuđeno sunce puni nas pozitivnom energijom i mami da u vrtu ili na balkonu vlastitog doma što prije počnemo uživati u šarenilu cvijeća.

Nakon zime, došlo je vrijeme da vrt pripremimo za novu sezonu kako bismo što prije uživali u mirisnim pupoljcima i zelenilu.

Započnite čišćenjem

Rano proljeće najbolje je vrijeme i za čišćenje vrta. Uklonite sve uvenule cvjetove i dotrajalo lišće, počupajte biljke koje vam ne uspijevaju jer samo zauzimaju prostor. Ako ste više puta pokušavali, a određene biljke ne uspijevaju, očito im nešto ne odgovara, bila to zemlja ili položaj. Travnjake pokosite ih i poravnajte, a prije bilo kakvog posla zapravo trebate pripremiti i očistiti alat.

Orezivanje i presađivanje

Za biljke koje se ne orezuju u jesen, već u proljeće, sada je važan trenutak. Najbolje je da rezidbu obavite vrtnim škarama, iako neće biti velik problem ni neki drugi alati. Ono što je važno jest da ne orezujete prenisko jer biste mogli oštetiti nove izdanke, a stavite i malo komposta oko korijena da biljku osnažite.

Osim trajnica, orezuju se i grmovite biljke poput ružmarina, kadulje ili primjerice lavande, a ukloniti treba izdanke. Samo pripazite da ih ne podšišate do kraja; neka ostane nešto zelenog rasta.

Želite li presaditi koju biljku ili grm, pa čak i manje drvce, proljeće je najbolje doba godine za to. Pravilo je da se obično biljka presađuje jednom godišnje jer troši hranjive tvari iz zemlje, a osim što raste u visinu, biljci raste i korijen. Oprezno s korijenom; probajte ga što šire obuhvatiti ako se radi o velikoj biljci i svakako stavite komposta okolo.

Kompostiranje vrta

Budući da se uvode nova pravila o naplati kućnog otpada odnosno smeća, kompostiranje vam može smanjiti mjesečne račune. Kompost je zapravo gnojivo koje je nastalo od smjese biljnih ostataka, a možete ga napraviti sami i ne brinite oko neugodnih mirisa jer se sastojci razgrađuju, a ne gnjile. Zahvaljujući kompostu, poboljšava se struktura tla te ono postaje hranjivije i plodnije za rast novih biljaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...