“Sat za planet Zemlju” – večeras u 20.30 poziv građanima da ugase svjetla

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) pozvala je hrvatske građane, tvrtke i gradove da se uključe u najveću globalnu volontersku akciju “Sat za planet Zemlju”, te da večeras u 20,30 sati ugase svjetla i donesu odluke o promjeni ponašanja u cilju očuvanja našeg planeta.Prema posljednjim podacima, u tu najveću svjetsku volontersku akciju koja se ove godine provodi u 172 zemlje svijeta, Hrvatska se uključuje sa četrdesetak gradova, a u mrak će utonuti najpoznatije znamenitosti.

– WWF sa ‘Satom za planet Zemlju’ već devet godina nastoji potaknuti građane svijeta da ozbiljno shvate štetnosti klimatskih promjena te da osobno djeluju kako bi ih umanjili, istaknula je voditeljica inicijative “Sat za planet Zemlju” u Hrvatskoj Petra Boić Petrač.

Najavila je da će se večeras u 20.30 sati ‘zamračiti’ Eiffelov toranj, Akropola, Brandenburška vrata, Big Ben…, a uz bok s njima i zagrebačka katedrala, Europski trg u Zagrebu i Medvedgrad. U mrak će utonuti i pulska Arena, južno pročelje Dioklecijanove palače i riva u Splitu, Trsatska gradina, Zidine u Dubrovniku, Pješački most u Osijeku i središta mnogih gradova – Čakovca, Daruvara, Iloka, Krka, Labina, Makarske, Metkovića, Našica, Vinkovaca….

Od Vukovara i Osijeka preko Varaždina i Zagreba do Krapine, od Pule preko Zadra, Šibenika i Splita do Dubrovnika – Hrvatska se i ove godine uključuje u “Sat za planet Zemlju”, istaknula je Boić Petrač. Najavila je da će u mrak utonuti četrdesetak hrvatskih gradova.

Prva zemlja na svijetu koja će se ove subote zamračiti je Samoa, a slijedit će je Novi Zeland te Australija, gdje je cijela priča i započela prije devet godina. Akcija će se završiti 24 sata poslije gašenjem svjetla na Tahitiju, kaže Boić Petrač.

Sat za planet Zemlju u Zadru, Forum u mraku

– Naš se planet suočava s golemim problemima poput klimatskih promjena ili prekomjernog trošenja svih resursa, a tek malim promjenama svakodnevnih navika možemo uvelike doprinijeti boljem stanju naše Zemlje. Ovom akcijom WWF okuplja milijune ljudi i kada bi svatko od nas odlučio smanjiti svoj ekološki otisak, mnoge bi se katastrofe mogle spriječiti, istaknula je.

WWF je ovogodišnju akciju povezao s kampanjom “S.O.S. za Jadran” koju provode s drugim nevladinim organizacijama. Tako su u petak u Tehničkom muzeju u Zagrebu organizirali javnu tribinu “Udaljuje li eksploatacija nafte u Jadranu Hrvatsku od njenih klimatskih i održivih ciljeva?”, čiji je cilj bio doprinijeti javnoj raspravi i strateškom promišljanju o odluci je li eksploatacija nafte u Jadranu u javnom interesu ili nije, te na koji način Vlada treba uključiti javnost u ovu značajnu odluku.

Andrea Štefan iz WWF Adria ustvrdila je da Hrvatska ne smije istraživati eventualna nalazišta nafte i plina u Jadranu jer “rezerve ugljikovodika moraju ostati pod zemljom ako želimo spriječiti povećanje globalne prosječne temperature više od dva stupnja”. Pozvala je stanovnike Splita i okolnih mjesta da u subotu, 28. ožujka, u 11 sati dođu na Bačvice te stanu pred objektiv Šime Strikomana za milenijsku fotografiju kojom će se poziv u pomoć poslati u svijet.

Sat za planet Zemlju”, u svijetu poznata kao Earth Hour, evoluirala je od inicijative australskog Sydneya iz 2007. godine u veliki globalni pokret u kojem je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 162 zemlje svijeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...